DAG 36: Cykeltur i Siem Reap

Hej!!
Idag väckte Erika mig vid 12(!!). Vi var ute och kalasade igår och ställde ingen klocka, men trodde inte jag skulle sova så länge..

Vi käkade frukost/lunch och sedan hängde vi vid poolen ett tag. Klockan 15.30 skulle vi iväg på cykeltur runt staden. Precis när vi gick ner och skulle åka iväg började det spöö-regna. De sköt upp turen 15min och efter det regnade det ingenting!!

Vi började med att cykla till ett till tempelområde med bara ett litet tempel och små tempel som varje familj har efter anhöriga gått bort. Det är som gravstenar men man tillber även dom. När guiden berättade satt en munk längre bort och fick vatten kastat över sig och rabblade böner. De kastade även vatten på lastbilen han skulle köra för att även välsigna den.

Vi gick iväg lite längre bort till en dunge. Där stod vi ett bra tag och guiden berättade lite blandad fakta om Kambodja i sig och hur de lokala lever. De har en genomsnittlig årsinkomst på 15 000kr.. om ett barn ska gå på gymnasium kostar det ca 7000kr/år. Det är alltså nästan hälften av vad årsinkomsten är. Om 15 000kr är medel så är det även många som tjänar under det. Förstår varför man ser så många barn och ungdomar som jobbar med sina föräldrar.

Vi cyklade sedan vidare längst en väldigt(väldigt!!) guppig grus/sandväg. Det var kor och bufflar längs vägen och super fin landsbygd. Den röd/gula vägen var sån kontrast mot de gröna fälten runt om.

Vi kom fram till ett mysigt ställe som var små bungalows över vatten. I vattnet var det såå mycket stora fiskar och jag förstår inte vart alla fiskar kommer ifrån. Det kan vara en liten liten pöl vid sidan av vägen, och ändå är fiskar där?!
Detta var dock en mycket större "pöl". Vi stannade där och kollade på solnedgången. Sen gick vi in i bungalowsen och åt "snacks" som de kallade det. Kvällsmat skulle jag nog säga. De var inte supergott men helt okej.

Vi trodde vi skulle behöva cykla hem i mörker på den superguppiga vägen som var minst 2km lång. Var rädda att krocka med en ko eller ramla av alla gupp.. vi slapp dock det!
Vi cyklade kanske 200 meter på gupp-vägen innan vi kom ut på en större väg. De var fortfarande inga lampor på vägen så man såg bara något när en bil körde förbi. Vi var väldigt många på turen (ca25) så det var inte så svårt för bilisterna att se oss.

De tog ca 25-30 min att cykla innan vi var tillbaka vid hostelet. Fast att vi åt innan gick vi och åt lite till och sedan gick vi till en salong och gjorde naglarna.

Erika gjorde någon superskrubb på fötterna men jag fick någon vanlig pedikyr och manikyr. Vi var där ända till 22 innan de var klara.. dock kom vi dit ganska sent, kanske vid 20.30.

När vi var klara gick vi hemåt och jag somnade direkt.

Frukosten.. så gott!

 
Ut på cykeltur: Bakom Erika är Topi, vår kompis vi träffade här från Finland!
 
Här stod guiden o berättade massa:
 
Små tempel/gravstenar: 
 
Större tempel för någon kung tror jag det var: 
 
Sedan vidare med cykeln. Min cykel hette ost.. de passar ju mig bra!!
 
Cyklade förbi en och annan ko och buffalo: 
 
 
Kom sedan fram till bungalowsen där vi skulle äta: 
 
 
 
Småborden:
 
 
Sen blev det mörkt:
 
Sett och hört mycket idag även om det blev en låång sovmorgon! 
 
Ha det bra!! 
 
//Klara

DAG 35: Angkor wat!!

Hej!!
Kl 3.55 ringde alarmet.. vid 4.20 skulle vi bli hämtade. De hämtade oss med Tuk-tuk och det tog kanske 40 min totalt att komma dit, men då stannade vi och köpte inträde med.

Vi började på det största och mest kända templet Angkor Wat. Där var vi och såg solen gå upp över templet.
Det var som två små sjöar(stora pölar) på båda sidorna av gången till templet. Folk trängdes vid strandkanten där för att få den bästa bilden!
Vi tog lite kort på templet och sedan gick vi på motsatt strandkant och tog kort på alla turister. Solen gick upp ganska snabbt men man såg den inte över templet förrän en ganska lång stund senare.

Vår guide berättade lite om templet innan vi gick in. Han berättade bland annat att de fanns olika bibliotek i och runt templet. Kungen tyckte det var viktigt att alla skulle kunna utbilda sig. Biblioteket utanför templet var för "slavar" och fattiga och sedan fanns de olika nivåer upp till hans egna bibliotek. När vi skulle in i templet sprang Erika och jag längst bort direkt för vi tänkte att folket inte hunnit komma dit. De hade de knappt och vi var i princip ensamma där. Vi gick runt och tittade och försökte ta häftiga kort..
Inne i templet på vissa ställen var det fladdermöss i taket. De luktade så äckligt där de bodde..

När vi hade gått runt i templet och försökt ta "influens"- bilder gav vi till slut ut. Vi gick och beställde lite frukt och kaffe som frukost.
Vi satt och åt ca 30 min innan det var dags att ta sig ut från templet och träffs gruppen.
När alla var samlade åkte vi vidare med tuk-tuk till tempel nr 2. Detta templet hade ansikten åt olika håll vilket såg väldigt häftigt ut. Har för mig att ansiktena symboliserade olika saker men att de viktigaste ansiktet var mot öst, där solen gick upp. Templet heter Bayon Temple. Efter att gått runt i templet en stund satte jag och Erika oss i skuggan och bara kollade på alla Kinesiska turister. De beter sig så roligt och ska alla ha exakt samma foto. De är så högljudda med och surrar runt.. haha men de gav oss ett skratt!

Utanför templet var det väldigt många apor. Jag tycker inte riktigt om apor så försökte hålla mig på gott avstånd för en bild. Erika gick nära och kollade på dem och var inte lika rädd. En apa försöker ta hennes vatten och leker med hennes kjol. Sen springer en större apa med ett barn på magen emot henne och skrämmer bort den mindre apan. De var som att "mamma"-apan skällde ut den lite mindre. Haha Erika klarade sig iaf!

Vi åkte sedan för att äta lunch(klockan var 9.30 men vi hade varit uppe så tidigt). De kändes konstigt att beställa in nudlar eller ris så tidigt så jag tog några vårrullar. Det var dock skönt att sitta i skuggan och vila lite.

Vi åkte sedan vidare till tempel nr 3 som hette Ta Prohm. Här spelades Tomb Raider in och de berättade att de hade betalt 40 miljoner dollar för att vara där i 3 mån och spela in. De ville inte stänga av templet helt så de spelade in halvdagar och lät templet vara öppet som vanligt resten av dagen. Det var ett väldigt häftigt ställe med träd som växte uppe på templet. Träden var så sjukt stora och på vissa ställen hade templet gått sönder eller fått förstärkas upp. Det var väldigt häftigt att gå runt och se rötterna som såg ut som gigantiska ormar eller bläckfisk-armar. Träden var över 150 år och vissa tom över 200 år.

Efter träden (Ta Prohm) åkte vi till ett fjärde och sista tempel som hette Banteay Kdei. Då var jag ganska trött på tempel och träden hade varit så häftiga att vi mest bara sprang igenom detta. Klockan började bli 11 och jag ville bara hem och sova.

Det kändes sedan som en evighet att åka tuk-tuk tillbaka till hostelet. Det var skönt för det fläktade.. Men hade varit skönt med buss för då är det lättare att småsova. Men efter va 30 min var vi framme igen.

Då hade Mattias vaknat till liv och vi fick träffa honom igen! De var väldigt kul att ses och snacka igen men jag var så trött så jag gick och tog en powernap nästan direkt.

Efter vi hade vilat ett tag la vi oss vid poolen och tog det lugnt. Vi hängde där ett tag tills jag blev uttråkad och det började regna lite.
Jag gick till rummet, till receptionen och till social-area för att hitta något att göra. Tillslut kom Erika efter poolhäng och dusch och vi kunde gå ut och käka lite. Vi går till favvo-stället som vi redan har hittat.. :)

Efter vi hade ätit gick vi tillbaka till hostelet där vi hängde med Mattias och de kompisar han hade träffat där. Det var ett stort och roligt gäng!

Vi gick sedan en sväng på en kvällsmarknad och Erika shoppade lite kläder. Jag köpte en kylskåpsmagnet.

Mattias och gänget gick hem men jag Erika och en finne som heter Topi gick för att ta en öl.
Efter ölen gick vi tillbaka till hostelet men mötte då ett gäng killar vi pratat lite med tidigare som undrade om vi inte skulle med ut. Vi hängde med dom ut och dansade och det var så kul!!

Angkor wat: de stora mest kända templet

 
 
Folket som kollar på soluppgången!
 
Precis när vi tar kortet hör jag hur en man trillar i vattnet.. Hahaha.
 
 
 
Försökte ta lite coola bilder..
 
 
Vet inte om vi lyckades??
 
Fladdermössen:
 
 
Långa gångar och fina målningar: 
Färgen är kvar sen såå lång tid!
 
Sedan iväg till tempel 2 med ansiktena: 
 
 
 
 
De kinesiska turisterna.. 
 
Attack-aporna.. :) det var den mamman som räddade Erika! ;)
 
Träd-templet: 
 
 
Sååå stora rötter!! Man ser knappt templet.
 
Trädet som är känt från Tomb Raider.. Vi var inte ensamma här heller.
 
Ett mindre känt men så häftigt träd!
 
 
 
Sista stället.. tog bara 1 bild här: templena är så gamla så de håller på att ramla isär.
 
Middag på favvis-stället. Så gott och så billigt! Och Erika med stora burken sambal!!
 
Kul att ni läst!! 
 
Ha det bäst!
 
//Klara 
 

DAG 34: Gigantisk marknad och bussresa

Hej!!
Idag hade vi bestämt oss för att gå på en marknad och sedan åka vidare till Siem Reap. Vi hade egentligen en natt mer här men vi tyckte inte det fanns så mycket kul att göra. Staden i sig var inte heller så mycket att gå runt och kolla i.

Vi tog en tuk-tuk innan frukost för att åka till marknaden och äta där. Marknaden var så sjukt stor.. De fanns ALLT man kan behöva. Mat, kastruller, kläder, heminredning, toalettartiklar, skor, pynt, ringar o smycken och mycket mer.
Jag köpte lite nudlar och grönsaker till frukost och Erika lite mango. Det var väldigt gott!
Vi köpte jordnötter till bussresan och 1kg salta jordnötter kostade 10 kr, så billigt!!
Vi gick runt på marknaden ett tag och gick sedan tillbaka till hostelet. Det tog ca 25 att gå tillbaka men det var skönt att röra lite på sig eftersom vi skulle sitta på en buss 6h..

Vi packade ihop våra saker och skulle checka ut innan vi åt lunch. När vi checkade ut berättade dem att bussen hade gått sönder så vi fick vänta på bussen som gick en timme senare. Det var iförsig tur för maten dröjde så länge innan vi fick den. Som vanligt tog jag nudlar och grönsaker!

Vi väntade sedan på bussen som skulle hämta oss och efter 30 min kom den tillslut. Vår buss skulle gå 15.00 och 14.58 svängde de in och släppte oss vid bussen. Jag hann springa på toa och vi åkte iväg med en minibuss ca 15.10.

Vi körde i ca 2.5h innan vi stannade för kisse-paus. Man kunde köpa mat där med men jag och Erika hade käkat så mycket snacks så vi var inte så hungriga.

Jag sov ca 1h men vaknade sedan upp och såg hur galet chauffören körde. Haha han körde så snabbt och omkörningar även om vi hade mötande trafik. Han tutade och då fick de bara akta sig. Vi kom fram vid liv 1h och 10 min innan vi skulle.. Haha vi hade räknat med att vara framme mycket senare än 6h.
Vi tog en tuk-tuk tillsammans med en fransk kille vi teäffade på bussen som skulle bo på samma hostel. Vi hade bokat ett hostel som Mattias rekommenderade när han var här.
Han var kvar när vi kom men vi träffades inte för han var ute och festade och vi ville mest bara äta och sova.

I gick ut för att käka och hittade en väldigt god och billig restaurang. Fransmannen var med oss men han var lite jobbig.. eller det var jobbigt att prata med honom för han var såå dålig på engelska. Han kunde typ ingenting och Erika fick försöka hjälpa honom hela tiden med den franskan hon kunde. Det var ifs bra för henne att öva franskan igen men de var lite jobbigt att ha en konversation..
Vi gick sen tillbaka till hostelet och gick upp på rummet. Vi försökte planera vad vi skulle göra de närmsta dagarna här och kom på ganska sent att vi ville till Angkor wat och se soluppgången dagen efter.
Vid 22.30 bokade vi turen och gick sedan för att sova!

Hostelet(Onederz) verkar väldigt fräscht och bra. Vi har egna gardiner vid sängarna vilket är väldigt skönt!

Marknaden, bussresan, maten,

I tuk-tuken på väg till marknaden:

 
Liten del av marknaden.. här inne hade de så mycket smycken!
 
De hade allt här.. 
 
 
 
 
 
 
På vägen hem från marknaden gick vi förbi en slags djur/zoo affär. De hade så mycket djur i så små burar.. De var lite hemskt att se men de är väl så de gör här.. här var några väldigt söta hundar iaf!
 
Lunchen (nudlar!!!)
 
Hostelets pool som såg bra ut på bild men de var aldrig något folk och den var mycket i skuggan.
 
På bussen till Siem reap: 
 
I en rondell stod denna.. vet inte vad det är: 
 
Framme i Siem reap och letar mat, kom först till ett väldigt turistigt ställe med pubar och mat överallt till ganska dyrt pris: 
 
 
Sedan hittade vi denna resturangen.. Haha använder man gratis Wifi får man ris på köpet.. tror de skrev lite bakofram.. 
 
Middagen, så gott!! Nudlar och en öl för 3 dollar (ca 30kr)
 
Kul att vara här och att få se Angkor wat i morgon!!
 
Godnatt!!
 
//Klara 

DAG 33: Phnom Penh: S-21 och dödsfälten

Hej!!

Det gick faktiskt att sova igår och jag sov nästan 8h. Vet inte ens när baren stängde för jag somnade som en stock!!

Vi drog och skulle käka frukost på hostelet, men efter 15 min och ingen som tagit order gick vi till en supermarket och köpte yoghurt och Kelloggs.

Vi åkte sedan med hostelet till S-21 som var ett av över hundra fängelsen som de röda Khmererna hade kambodjaner fängslade. 17 april 1975 kom de röda khmererna (komunisterna) och berätta de att folk skulle bli flyttade till andra hem. De togs då till bland annat detta fängelse(S21). Här blev de torterade tills de erkänt ett straff de aldrig gjort. De som blev tillfångatagna var främst högt utbildade och vissa lantbrukare. Pol Pot som ledde detta var rädd för att dessa skulle kunna förstöra för honom i framtiden. De var så fruktansvärt att se bilder och höra hur de torterades där.
Vi lyssnade på ett band undertiden man gick runt i de olika byggnaderna. Vissa bilder var så brutala och hemska så jag fick gå ut och sätta mig. I slutet av allt satt en man och sålde sin bok. Mannen var en av få som överlevde fängelset. Efter att ha hört allt de blivit utsatta för och sedan träffa en blev jag helt skakig och visste inte vad jag skulle göra. Han måste vara så traumatiserad.. och att han dessutom sitter på samma fängelse och säljer sin bok.. de måste vara jobbigt att återvända dit varje dag.
Jag köpte boken men vet inte om jag någonsin vill läsa den..

Efter detta åt vi lite mango på ett fik och väntade på resten av gruppen. Mangos här är så sjukt goda!!

Vi åkte sedan till Dödsfälten.. vilket jag inte var så taggad på för jag var redan låg och fullproppad med ledsam information.

De tog ca 20 min med Tuk-tuk innan vi kom till Dödsfälten. Där hade de ljudband på svenska, de var väldigt skönt att höra de på svenska för man förstod ännu mer då.

Till dödsfälten skickades folk för att avrättas. I början skickades ca 30-50 Pers var tredje vecka, men efter ett tag skickades flera hundra om dagen. De hann inte avrätta alla så vissa fick övernatta i ett skjul där. De hade alla ögonbindel när de kördes dit och när de satt i skjulet.
De dödades genom att bli slagna med hammare, spetsade med järnspett, knivhuggna eller genom att få halsen avskuren med hjälp av stjälken på en växt. Jag kände på stjälken och den var faktiskt väldigt vass.. jag tror dock inte halsen gick av.. men de skär ett djupa såg och då kunde de varken skrika eller andas.
Undertiden de avrättade folk hade det högtalare i ett träd. De spelades hög musik så att ingen skulle höra skriken. De valde att inte skjuta ihjäl folk för att kulor var dyrt och andra hade kunnat höra skotten. Allt gjordes under väldig tystnad.
När de hade dödat personerna kastades de alla ner i massgravar på området. De berättade att det fortfarande är väldigt mycket ben och kläder kvar i marken. Vid regn brukar fler skelett och kläder komma fram i jorden.
När vi gick där såg man kläder som var fast i marken men som tittat fram.

De hade nu även grävt upp en del massgravar och lagt skeletten och skallarna i en Stupa, som var som en minnesplats för de som dött.

Dagen var väldigt påtaglig och det värsta är att det fortfarande är krig, tortyrer och hemskheter i världen. Att vi inte har lärt oss av alla fruktansvärda saker som redan hänt..

Vi åkte hem till hostelet och fick då kambodjansk mat på hostelet. Det var någon slags soppa och rispudding till efterrätt. Soppan var god men rispuddingen var lite för söt.. men kul att ha testat!

Vi gick sen och vilade lite innan vi gick till ett gym. Vi hade sagt att vi skulle träna minst 2 ggr i veckan när Erika var här.
Det var ganska dyrt på gymmet ca 150 kr för en gång. Men det var AC och de var ett väldigt stort gym! Vi körde ca 1h innan vi var döda och gick och duschade. Duscharna var väldigt fräscha och de hade även hårfön man kunde låna(yes!!). Det var väldigt skönt att träna och pumpa ur sig lite ilska ;)

Vi gick sedan till favvo-resturangen och åt igen. Denna gången tog jag bara en rätt för vi visste hur mycket mat man fick.
Efter gick vi hem för att kolla in baren. Det var pubquiz när vi kom dit och de spelade så hög musik. Vi var med lite på quizen men tyckte inte det var så kul.

Vi tog en tuk-tuk till en nattmarknad istället. De var kul att ha sett marknaden och en annan del av staden. Vi gick rund där ett tag men hittade inget riktigt kul ställe att gå till.

Vi kom in på en gata som såg lite festlig ut. Men när vi gick där såg vi att det bara satt västerländska män där bredvid små söta asiater... Vi gick snabbt därifrån och tyckte så synd om asiaterna.

Vi tog sedan en tuk-tuk hem igen och gick och köpte pizza ute på gatan. De hade en ugn bak på en moped. Haha de har alla möjliga saker på sina mopeder.
Vi bestämde oss för att åka vidare i morgon även om vi hade betalt för en natt till. Hostelet var inte så roligt och det kändes som vi inte hade så mycket att hitta på där.

Vi gick och la oss vid 12 och då verkade det som att baren vid oss stängde.

 

S-21 fängelset: alla fängelser hade olika nummer så detta var nr 21. 

I vissa rum hängde en bild på hur de hittade fången torterad till döds i de olika rummen. Sängen såg ut såhär och de var ingen madrass. De var även fastlåsa med fötterna där.

 
I dessa små "rum" ca 1.5x1.5 m bodde folk i. De var fastlåsta med fötterna i en järnpinne så de kunde inte rymma. De fick heller inte sitta upp utan var tvungna att ligga. Ville de sitt upp var de tvungna att fråga först..
 
Några av alla tjejer som dog där.
 
 
De satte upp nät efter att en hade hoppat från en våning. De ville inte att de skulle kunna dö så snabbt och lätt..
 
De vita lådorna är kistor för de 12 personer man hittade kvar i rummen när de skulle frita fångarna.
 
Minnes-stupan: 
 
Såg detta utanför, de soltorkar kött precis vid gatan.. Haha vet inte hur bra det kan vara: 
 
Vidare till Dödsfälten i tuk-tuk: 
 
En massgrav som idag blivit en liten sjö: 
 
Kläder och ben som låg kvar i marken: 
 
Växten som hade den vassa stjälken.
 
Närbild på stjälken.. ser ut som en såg och var riktigt vass.
 
Minnesstupan där de fortfarande skelett och skallar: 
 
Inne i stupan, man kan även se hur vissa blev dödade:(bland annat genom att bli spetsade i skallen)
 
Det var skallar från folk i alla olika åldrar. De spelade ingen roll om du var gammal eller ett barn.
 
Tillbaka från dödsfälten och maten vi fick: 
 
Rispuddingen, de rosa är någon slags gelé..
 
Gymmet, bildbevis!!
 
Man kunde spela massa spel på löpbandet: 
 
Hårfön och hårspray!!
 
På väg till resturangen: en mamma kör med sitt ena barn längst fram på moppen, och de andra ligger i hängmattan!! 
 
Maten, Erika åt sommarrullar och ja currykyckling med jordnötssås!
 
På nattmarknaden: 
 
 
 
Gatan med sliskiga västerländska gubbar.
 
Vid floden:
 
 
Pizzan!!
 
Den var inte så god.. hade någon konstig krydda på sig: 
 

Lång dag och fullproppad med information!! 

Blir nog en bra nattsömn efter att ha tränat med ;) 

//Klara 


DAG 32: Buss till Kambodja

Hej!!
Idag gick vi upp tidigt för att hinna käka frukost och checka ut innan 8. Bussen skulle gå 8.30 till Phnom Penh( i Kambodja) och vi visste inte exakt vart den gick från.

Vi hittade direkt och köpte med oss massa snacks för pengarna som vi hade över i Vietnamesiska dong.

Vi klarade båda gränskontrollerna och kom in i Kambodja! Först åkte man igenom vietnamn gränskontroll, sedan var man i ett ingenmansland kanske 10 min innan vi kom fram till Kambodjas gränskontroll.

Precis när vi kommit in i Kambodja stannade bussen för lunch. Det var någon slags buffé och jag tror den stått framme hela dagen. Vi tog iaf båda tofu och ris för vi visste inte när vi kunde få mat nästa gång. Det smakade helt okej!

Jag köpte även ett simkort vid gränsen till Kambodja för att jag vill kunna ha Internet och Googlemaps när Erika åker hem. Ska försöka se vad jag har för nummer, förstod inte riktigt vilket som var telefonnumret.

Bussresan tog ca 8h och var en vanlig sittbuss, vilket var skönt på ett sätt men jag sov inte lika bra.

När vi kom fram tog vi en tuk-tuk till hostelet. Vi checkade in i ett eget rum med dubbelsäng och det verkade först så bra!

Vi vilade och packade upp och gick ut och kollade på stan. Det känns som vi bor i ett ganska rikt kvarter. Många av husen är gigantiska och det ligger en shoppinggata här med väldigt stora flådiga affärer med AC.
Efter vi gått runt lite hittade vi ett ställe att äta på. Det såg mysigt ut och var bara locals där. När vi kom in blev vi lite lätt utstirrade. Det var så sjukt god mat och så stora portioner!
När vi satt där satt en familj bredvid oss med en så söt liten kille. Vi började busa lite och så fort jag tittade på honom gömnde han sig och skrattade. Han var så söt!!

Vi fick även gå ut och ta ut mer pengar för de verkar mest använda US dollar här, så konstigt men det är tom i automaterna när man tar ut pengar. Man får dock kambodja-valutan tillbaka när man betalt..

Vi gick sedan och kollade lite till i området innan vi gick hem. Vi bokade upp oss på en tur i morgon bitti. Det är till "killing- fields och S-21", jag vet inte riktigt vad det är så ska googla lite innan.

När vi kom upp till rummet märkte vi att det ligger precis bredvid baren på hostelet.. för att komma dit går man i trappan som går förbi vår dörr.. om de ska gå på toa öppnas även dörren till baren och de går ut i gången som leder till vårt rum. Det är kareoke där och vi skrattar just nu för det sjunger så falskt och för att det låter så högt.. Haha.

Får se om vi tycker det är så kul i morgon om vi inte fått så mycket sömn.. såfall ber vi nog om ett nytt rum.

Har preppat med öronproppar så hoppas det går bra!

 

Maten ikväll, kycklingspett som grillades precis bakom oss med jordnötssås och sommarrullar med en sås där det även där var jordnötter i. Kan hända att vi går hit igen ;) Stället hette Boat noodle resturant:

 
Vägarna är lugnare än i Vietnam och folk verkar bättre hålla rödljusen, får se om det är så i morgon med. Man kunde iaf hitta gator med nästan ingen trafik, vilket var omöjligt i Vietnam.
 
Sängen är så hård.. tom hårdare än på golvet i både Sapa och Tokyo. De verkar inte ha någon bäddmadrass utan vi ligger på själva sängen bara.
 
Glömde förresten säga att jag hittade en så gammal banan längst ner i min väska... Det luktade så äckligt och allt var geggigt... min bok är lite förstörd men man kan ändå läsa den. Som tur var hade jag tvättmedel med mig så försökte tvätta upp den i vasken. Får se när väskan väl torkat om det blev bra. Lämnade in lite grejer för tvätt tidigare idag så det var otur att jag inte märkte det tidigare, då kunde ryggan åkt med där. Erika asgarvade åt mig (förståeligt)men jag var så sur.. nu är jag glad igen ;) 
 
Efter jag hade tvättat var det som att vattnet var slut. Fick först inget vatten till att borsta tänderna med.. försökte flera gånger men tillslut gick det igång igen! 
 
Här har vi en spännande natt framför oss.. och jag är äntligen i fas med bloggen ;) 
 
Ha det bäst!! 
 
//Klara 

DAG 31: Mekong floden

Hej!!

Idag gick jag och Erika upp kl 5.45.. Vi hade bestämt oss för att träna innan dagsturen. Vi gick ut till parken som låg utanför hostelet och sprang 2 varv där och gjorde lite(väldigt lite) styrka. Fast att det var så tidigt en lördag morgon var det så många människor i parken. Det var roligt att se hur alla tränade, vissa spelade badminton, joggade, gick, dansade och tränade på maskiner. Man kände sig inte ensam där iaf!

Efter vi duschat och käkar frukost gick vi ner för att vänta på bussen. Som vanligt var bussen sen och vi kom iväg ca 30 min senare.

Vi åkte ca 1.5h tills vi stannade på en rastplats, sedan dröjde det bara 15 min innan första riktiga stoppet.
Vi stannade vid några stora Buddha-statyer. Det var så varmt att gå omkring där så vi stannade i skuggan och väntade på dem andra i samma buss.
Vi åkte vidare ca 10 min innan vi kom fram till floden. Där åkte vi en båt över till en ö som hette Unicorn island (enhörningsön). På ön hade de massa tama bin. De gjorde honung och andra bi produkter. Vi fick hålla i en ram där det satt massa bin på. Guiden sa att det bara var honor som var arbetsbin, stämmer det?
Vi fick smaka ett slags te där de hade blandat honung, en liten citrusfrukt, bi-pollen och te. Det var väldigt sött men gott! De bjöd på banan och jordnötter med honung på. Jag satt bredvid två tjejer som kom från Sverige men hade bott på Nya Zeeland i 12 år nu. Finns alltid någon svensk här!
Efter provsmakning av honung gick vi vidare till en kokos-avdelning. Jag var lite nervös för att testa färsk kokos igen om det skulle hända samma som i England, att mina kinder svullnade upp.
Vi smakade kokoskålor och andra kokosgodisar som var gjorda precis där och då av färsk kokos. Inget hände med mig och Erika berättade att den i England kanske bara hade något sjukt besprutningsmedel som jag inte klarade av.

Vi tog sedan en mindre roddbåt längs en mindre del av floden. Det var så mycket turister och var inte alls häftigt för att de var så mycket båtar överallt.

Vi åkte sen vidare mot resturangen med den större båten. Då var det en liknande omgivning som vi åkt genom i de små båtarna. Det var dock mer häftigt nu för de var inget folk och de var en flod man faktiskt använde, inte vara en tursitsak.

På lunchrestaurangen hade jag sagt att jag inte ville äta kött och jag var så glad för det! Typ alla rätter de andra fick var med fisk.. Haha och en fisk stod upp på bordet och såg inte supergod ut.
Vi satt och åt där ett tag, sedan gick jag runt och kollade på restaurangområdet.
De var ett ganska stort område och de hade många halvsmå krokodiler i en liten inhägnad. De såg så trötta ut och orkade inte ens sträcka sig efter maten när folk skulle mata dom. De hade även 4a söta piggsvin som var i 4 så små burar :( de hade fler djur men jag gick inte runt mer för jag ville inte se mer av det!

De fanns även drakfruktsträd och jag har aldrig fattat hur en sådan frukt odlas, men nu fick jag se!

Vi åkte tillbaka över floden till bussen. På båten fick alla en varsin kokosnöt att dricka. Jag smakade men tyckte inte det var gott.

Så fort vi kom i hamn köpte jag och Erika en varsin glass. Denna dagen var nog den varmaste jag varit med om på länge. Fast att vi åkte båt då och då kändes det inte som att det fläktade.
Tillbaka till bussen var ACn i full gång och jag somnade gott på vägen tillbaka.

Vi chillade ett tag innan vi gick upp på rooftop-baren. Där träffade vi folket som varit med på dagsutflykten och satt där och snackade ett tag med dom. Vi drog sedan med oss hela gänget till en restaurang vi själva aldrig testat innan. Det visade sig dock vara väldiga goda soppor så alla verkade nöjda.
Sen gick vi tillbaka till rooftopen och hängde där!

Turistig dag men kul att ha sett!

Bina: 

 
Slungan: 
 
Teet med honungen: 
 
Frukter vi fick smaka, den runda kallade den för ögobglobs-frukt för att de såg ut som det.. Haha: 
Den var faktiskt god!
 
Här under ligger nät med kokosmjöl i, för att få ut mjölken går två Pers runt och snurrar på denna så att mjölken pressas ut i baljan: 
 
När de har mjölken vispas den med kola i ca 3h, innan gjordes det för hand men nu har de en maskin som gör det. 
 
Här rullas det sedan till kolor:
 
De sålde sjuka spritflaskor med ormar och skorpioner och alla möjliga djur i...
 
Resturangen, bollen är gjord av ris och var ihålig: 
 
 
Lite av djuren och träden som var på området: 
 
 
 
 
Den ser så ledsen ut :( 
 
Floden utan folk: 
 
 
Första floden med tjockt med folk..
 
 
På båten hem: 
 
 
Hoppas ni har det bra!! 
 
//Klara 
 

DAG 30: Buss Mui Ne-> Ho Chi Minh

Hej!!
Idag tog vi lite sovmorgon igen! Vi åt frukost vid 10 och sedan hängde vi vid poolen. Det var såå varmt så man var nästan tvungen att bada hela tiden.

Vid lunch gick vi till favorit-resturangen som var så billig, där vi åt typ varje dag..
Vi åt rejält med mat för att orka med bussresan senare. Sen gick vi tillbaka och packade ihop och hängde vid poolen. Vi sa hejdå till Josh och Henry som skulle vidare norrut samma dag.

Bussen var ca 30 min sen men den kom tillslut! Bussen innan var ca 1h sen så vi försökte först åka med den men våra biljetter var kopplade till en annan buss. Jag har lärt mig att tider är inget som de vanligtvis håller här.. 

När vi kommer in i bussen är det som en lyxbuss jämfört med dem jag tidigare åkt med!
Det var stora fräscha säten, gardiner, USB laddare så man kunde ladda telefonen och alla hade en egen skärm framför sig. Vet dock inte var skärmen var till för för jag fick inte igång den. Sen fanns det även fungerande säkerhetsbälte!
Vi stannade bara en gång på väg tillbaka. Då passade jag på att äta lite chips som de sålde på stoppet. Sov ca 1h på bussen vilket var väldigt skönt!!
Jag tror det kan vara bra för min klaustrofobi att åka såna här bussar, för man känner sig ganska instängd.. men det är bara att stå ut!
Efter att ha umgåtts och haft folk runt mig hela tiden var det faktiskt ganska skönt att stänga in sig med gardinen och bara slappa i några timmar på bussen. Självklart glad över att Erika är här men ni förstår hur jag menar!

Vi var framme i Ho Chi Minh vid 19.30 och gick sedan gå ca 10 min till hostelet.
Vi var vrålhungriga så vi gick till Streetfood marknaden och åt!

Sen gick vi hem och bokade en resa till Mekong Delta i morgon!
Vi gick och la oss vid 21-22, vilket var väldigt skönt.


Poolen, var emellanåt så mycket folk där och de hade volleybollnät de kunde spänna upp. Var väldigt roligt att bara hänga vid poolen och snacka med folk! 

 
Lunchen!
 
På bussen, det var även knäppt tyst där denna gång, så skönt! 
 
 
 
Såhär sitter typ alla istället för att stå och vänta eller sitta på marken:
 
Pad thai till kvällsmat på matmarknaden!
 
Ha det bra!! 
 
//Klara 

DAG 29: Sanddynor, fiskeby och slappdag!

Hej!!
Idag ringde klockan 03.55.. kl 4.20 blev vi upphämtade för att åka till sanddynorna.
Erika, Josh och Henry fick sitta i bagaget i bilen och Erika satt på en liten röd plastpall. Det såg väldigt roligt ut men var tydligen inte så skönt..
Efter ca 40 min(som kändes som en evighet) kom vi fram till ett ganska turistigt ställe. Man kunde hyra en fyrhjuling för att köra ut till dynorna med. Vi hade ingen aning om vart man skulle köra eller hur det såg ut där så vi valde att bli skjutsade istället.

Det var dock inte svårt att förstå vart vi skulle, för de stod redan massa turister där. Jag och Erika gick så långt bort vi kunde från turisterna och hamnade på en väldigt fin plats. Sanddynorna var så fina och soluppgången var häftig att se, även om det var lite molnigt. Jag trodde dock att det skulle vara ännu häftigare.

Vi var där och tog kort och tittade i knappt en timme innan vi åkte en fyrhjuling tillbaka till bilen.
Vi körde vidare ca 10 min innan vi kom fram till de röda sabddynorna. Dem var inte alls lika häftiga och för min del hade jag inte behövt se dom. Det var såå skräpigt av plast där med, vilket är tråkigt att se då det mest är turister där.. då tycker jag man kan respektera de som bor där och deras natur och inte slänga skräp ute.

Efter åkte vi ca 20 min till tills vi kom fram till en fiskby, där hade vi dock bara 10 min att kolla runt.
Det var såå många båtar i vattnet och stranden var full av människor.
Fiskarna kommer in med sina båtar och tömmer näten på en presenning på stranden. Där sitter andra personer och sorterar ut allt från nätet till olika skålar beroende på vilket djur det var.
Det var så mycket krabbor, snäckor och småfisk, men det var även gigantiska hummrar, konstiga ålar och någon slags stor gråsugga som jag inte vet vad det är. Det var så många konstiga djur och det var kul att gå runt och kolla i de olika bunkarna. Vissa hade runda slags baljor som båtar istället för ett båt, vad jag hörde var det för att man slapp vissa skatter eller att registrera sig eller något sånt. Det såg väldigt häftigt ut där och jag önskade vi var där lite längre tid.

Efter fiskbyn åkte vi till ett sista stopp som var en liten flod med ca 3cm vatten i. Vi fick 40min där för att gå fram och tillbaka där. Erika nämnde att det kunde vara parasiter i vattnet och jag har läst något liknande. Vi kollade bara runt men gick inte i vattnet. OM det är parasiter där kan de tydligen tränga sig in i huden under foten.. Vet inte om det fanns och skulle det finnas behöver man inte bli drabbad ändå. Josh och Henry blev lite sura att Erika berättade efter dom hade gått i vattnet.. hehe men de ska nog gå bra!

Vi var tillbaka på hostelet vid 8.30 och gick då och åt frukost direkt! Det blev yoghurt och frukt idag igen. Efter frukosten gick vi och la oss en timme igen eftersom vi varit uppe så tidigt.

När vi vilat slappade vi lite vid poolen på hostelet och sedan gick vi för att käka lunch. Josh och Henry följde med oss. Vi åt så gott och jag tog nudlar(!!) och även vårrullar för det var så billigt där!
Efter maten gick vi alla för att försöka hitta till stranden. Vi gick sedan en bra bit på stranden och satt där ett tag och njöt av vinden och snackade.

När vi kom tillbaka drog jag och Erika och gjorde pedikyr och manikyr på ett ställe. Det var väldigt lyxigt att göra både händer och fötter och det var så billigt, kostade totalt ca 65kr.

Efter det hade vi sagt att vi skulle springa en runda innan maten. Vi hade fått nagellack på tårna som dock ej hade torkat än.. haha både nagellacket på händerna och fötterna förstördes lite eftersom de inte torkat än, men det ser okej ut!

Sedan sprang vi 2.5km åt ena hållet och vände där. Det kändes så bra att springa och ännu bättre efter, eftersvettades såå mycket.

Vi duschade och gick för middag. En tysk tjej i vårt rum följde med på kvällsmaten. Hon var ganska så speciell men trevlig. När vi käkat gick vi tillbaka till hostelet och hängde med två tjejer från Nya Zeeland och Josh och Henry. Det var en väldigt kul kväll och Henry lärde oss de första stegen i Salsa. Han var tydligen väldigt duktig i det och hans syster hade vunnit världsmästerskap i Salsa!!
Det blev väldigt många skratt för jag är inte så bra på att dansa.. men det var kul!

Josh hade förresten bott i England 1.5 år och han bodde i grannbyn till Worcester, så sjukt!! Det är aldrig någon som vet vart de ligger medan han hade bott bara några kilometer iväg och varit där mycket.

Sanddynorna: 

 
 
 
 
Sanden på bilden ovan har massa fotsteg.. det är några av alla våra försök till att ta en "hopp-bild".. haha
 
I bilen: 
 

Fiskebyn med såå många båtar: 

 
 
Folk som rensade vad det fångat: 
 
 
En gigantisk hummör:
 
Lite av fångsten:
Den lilla floden man kunde gå i:

Stranden, som var full av kite-surfare: 

 

Bevis på att vi tränade:

Maten som var såå god: 

Barhäng på kvällen och sedan dansade vi salsa!!

 
Ha det bra!! Det har jag!
 
//Klara 

DAG 28: Mot Mui Ne och kusten!

Hej!!
Blev sovmorgon idag eftersom det var lite kalas igår. Vi hade inget planerat att göra idag än att kl 11 ta bussen till Mui Ne, en kuststad ca 5h från Ho Chi Minh.

Mattias skulle åka vidare till Phnom Penh nästa samma tid så vi sa tack och hejdå för denna gång. Jag var glad att jag var med Erika och inte blev helt själv när vi delade på varandra. Det har varit så kul att ha honom vid min sida på resan! Han är så rolig och snäll och det är kul att kunna dela upplevelserna med någon. Det har även varit en stor trygghet att ha någon med sig hela tiden. Ville man vara själv kunde man det, men ville man inte det så var det vara slänga iväg ett meddelande eller gå till receptionen där han ofta hängde. Vi båda var väldigt sociala så de blev mest att vi hängde väldigt mycket. Han har rest 2 månader i Europa själv så han verkade tycka det var skönt att också ha någon att resa med. Han har sin morfar i Skara och kusiner i Göteborg, så ses vi inte mer på resan hoppas jag att vi ses när han hälsar på i Sverige!

Jag och Erika låg 4h på en liggbuss mot kusten. Hela resan spelade ett barn ett spel på mobilen med högt ljud på. Den sängen var så irriterande men vi pluggade in egen musik så slapp man lyssna. Det känns inte som de tycker det är något problem med att spela sin egen musik högt och de verkar inte vara lika populärt med hörlurar som hemma.
Jag sov knappt något på bussen men tog det lugnt iaf.
Helt plötsligt skrek busschauffören att vi var i Mui Ne och vi fattade ingenting. Bussen var 1h för tidig(yes!!!) Och vi hade inte märkt att han stannat på massa ställen för nu var bussen typ tom.

Vi kom fram till hostelet vid 3-tiden och checkade in. Vi gick nästan direkt och käkade väldigt sen lunch vid ett ställe vid havet. Det var ingen strand där men resturangen låg precis vid vattnet. De var stora(gigantiska) sandsäckar som förmodligen var till för att skydda byggnaderna mot vågorna. Det var så varmt här, kändes som solen värmde 10ggr mer än i Ho Chi Minh(som också kallas Saigon som de hette innan kriget).
När vi precis käkat upp och hade matkoma kom två australiensare förbi. De hade åkt samma utflykt som oss till tunnlarna dagen innan men vi hade inte pratat med dom så mycket. Så sjukt att de hittade oss där för resturangen låg väldigt avskilt från vägen.
De slog sig ner och vi satt där och snackade ett bra tag innan jag blev för trött och behövde gå hem. Australiensarna heter Josh och Henry och var från Tasmanien.

Vi skulle upp kl 4 för att 4.20 nästa dag åka och titta på soluppgången vid några vita stora sanddynor.

Jag gick och la mig 21 men sov ganska dåligt. Det var så hög musik och folk festade utanför. Tur dock att jag gick och la mig så tidigt för då fick jag ändå en del sömn.

 

En park som ligger utanför hostelet, det var en dansk kille som också skulle ta samma buss så vi tog följe och alla låg bredvid varandra i bussen, William heter han: 

 
Jag låg längst bak i gången, men hade tur som iaf hade ett fotstopp. Bältet fungerade inte så vi knöt fast det istället så det kanske skulle hjälpa lite. 

Sena lunchen i Mui Ne: 

 
Erika, Henry och Josh: 
 
Efter en sen lunch köpte vi bara lite yoghurt och åt.
 
Skönt att vara vid kusten och se havet!
 
//Klara 

DAG 27: Cu Chi tunnlarna

Hej!!
Idag gick vi upp strax innan 8 för att 8.30 åka iväg till ett område med underjordiska tunnlar de använde under kriget. Det var ca 2h busstur och halvvägs stannade vi för att möta personer som blivit drabbade av Agent Orange giftet.
De var en stor lokal där personerna sätt och gjorde tavlor. Tavlorna var målade med speciell färg och de använde äggskal och äggskalspulver till att göra målningarna. Det var väldigt fina men de kändes som de gjorde ett hårt jobb. De var ca 40 lager färg på målningarna och tavlorna gick igenom långa olika steg. Vid varje steg sätt olika personer så de skickade vidare tavlan när de gjort sin del.
I slutet fanns det en shop men jag visste inte om jag verkligen skulle köpa. På ett sätt ville jag för att stödja, men å andra sidan vet jag inte hur bra de som jobbar där har det.
Det är ju bra att de har gjort så dem får jobb, vilket kanske är svårt annars, men det var en sån turistattraktion. Erika frågade hur förhållandena var för dom och de verkade som de jobbade 8h 7 dagar i veckan. Det gjorde ifs alla andra som var guider på stället med.. De bodde inte på stället utan alla bodde hos sina familjer.

Vi åkte sedan vidare till tunnlarna. Det var så häftigt att se hur de byggt rum och ett helt hem+ flyktvägar och lufthål under marken. De visade även fällor som de gjorde och all stål i fällorna var av vapen/bomber som de hittat efter att USA attackerat och gjort om.

Det var en skjutbana nära där vi gick omkring och kollade och jag ryckte till varje gång jag hörde skott eller kulsprutor. Vi hörde skott då och då medan under kriget gick de runt på exakt samma ställen men hörde förmodligen skott och bomber hela tiden. Det kändes overkligt att vara där men ändå så facihnerad över hur påhittiga och fantasifulla de var som löste så mycket på så simpla sätt. Mer info vid varje bild!

Man kunde gå ner i tunnlarna om man ville men jag valde att inte göra det.. Mattias och Erika berättade att det var såå trångt där nere. Även om de knappt fick plats hade gångarna gjorts ca 30% större än mot vad det var från början, för att västerlänningar som är större än vietnameserna skulle kunna turista där.

Trippen tog en halvdag och vi valde att bli avsläppta vid Streertfoodmarketen för lunch! Det blev en sen lunch och vi satt där ett tag innan vi gick hem, vilade och bytte om.
Kvällen var sista kvällen med Mattias så vi ville festa till det!

Vi började i baren på hostelet innan vi gick tillbaka till Streetfood marknaden(levde typ där) och stannade där för drinkar och öl.
När vi gick hem sen hängde vi lite nere i receptionen och sedan drog jag och Erika och åt nattamackan som var så god!!

Ännu en händelserik dag!

Arbetarna som drabbats av Agent Orange: 

 
 
Tigrarna är gjorda av krossat äggskal: 
 
De gjorde även tavlor med snäckskal: 
 
En dålig bild.. men såhär såg tunnlarna ut på vissa ställen. Det var som ett helt hus där nere med sovrum, arbetsrum och kök. Från köket gick röken in i flera så rum innan den gick ut i luften. De hade gjort hål med en 10m lång bambu som luftvägar och skorsten. Hålen fixade de sedan till ovanför jorden så att det såg ut som teramitbo eller myrstack för att kamoflera luftventilerna. Alla gångar var också kopplade till en utgång vid floden. Detta för att de alltid skulle ha en flyktväg. De hade tom rum där de hämtade vatten i. 
 
Nedgången till en av alla tunnlar: 
 
Jag hoppade ner i ett hål bara för att kolla, det var så trångt!
 
Här är ett hål de kamoflerade med löv, annars gömde de inte alla nedgångar.
 
Skorna de använde, gjorde av gamla däck. De brukade använda dom "bakochfram" för att det skulle se ut som de sprungit åt andra hållet i leran. 
 
Några av fällorna, där spikarna är gjorda av gamla bomber.
 
 
 
När de tar isär de stora bomberna för material: 
 
En krater från en bomb, ser inte så bra men det är kanske 4m djupt och 7-10 meter brett 
 
Självklart var vi på matmarknaden på kvällen!!
 
Så goda passionsfrukt-drinkar! 
 
Ha det bra!! 
 
//Klara 

DAG 26: Stadsvandring i Ho Chi Minh

Hej!!
Idag tog vi lite sovmorgon och åt inte frukost förrän vid 9. Till frukost åt vi yoghurt frukt och müsli som hostelet hade. Man fick betala extra för yoghurt och müsli men totalt var det ca 8kr..

Vi drog sedan ut på stan för att kolla på sevärdheter. Vi gick till en katedral, postkontor, kollade på independence palace och gick på krigs museumet.
Museumet var verkligen så häftigt men ledsamt. Det dog såå många i onödan!! Men fick se massa bilder som journalister tagit och det var så tragiskt och brutalt att se. USA attackerade även med "agent orange" som är ett väldigt koncentrerat och farligt gift. De flög över skogar och släppte det för att skogen skulle förstöras och de då kunde se vart folk gömde sig. Folk dog dock av giftet och än idag föds människor med olika typer av funktionsnedsättningar, missbildningaroch tumörer pga av att deras föräldrar och deras farföräldrar andats in det. Det var jobbigt men ändå intressant att lära sig mer om eftersom det var ett så stort och långvarigt krig.

Efter museumet gick vi och åt på en vegetarisk restaurang Erika hade hittat. Det var en väldigt local restaurang och det var så god mat. Tog nudlar med grönsaker, favoriten!
Efter gick vi genom stan och kollade in lite marknader och sedan gick vi till en vintage affär som Erika med hittat. Vi gick sen hem och vilade ett tag på rummet.

På kvällen började vi i baren på rooftopen på hostelet innan vi gick tillbaka till streetfood marknaden.
Där åt vi gott igen innan vi gick till en gata där det låg massa barer och matställen. Den såg ut lite som i Hanoi med bord och stolar på gatan. Det var dock sjukt hög musik och kändes ännu mer party än i Hanoi. Vi satt där ett tag och på vägen hem gick vi förbi en kille som ropade på Erika. Det var en hon träffat i Sydkorea för typ 3 år sedan. Haha så sjukt!!
Vi träffade även på en liten tjej som var sååå kort, men vuxen liksom. Hon var så fascinerad av Mattias skägg och att jag var så lång.. Haha bild finns!

På vägen gick vi förbi en liten vagn där de sålde typiska viatnamesiska mackor som kallas Banh mi. De grillade köttet i mackan direkt och på i grönsaker och en så god sås. Det var en fylld baguette men det var en av de godaste baguetter jag någonsin ätit!

En ganska lugn dag idag med men en del promenerande.

 Frulle med utsikt över Ho Chi Minh: 

 
Katedralen Notre-dame: 

 Postkontoret utanför och inne:

 
 
Independent Palace: 
 
Krigsmuseumet: 
 
 
Ett väldigt känt fotografi på en liten tjej som har brännskador över hela sig.
 
En liten tjej som nu i efterhand blivit drabbad efter Agent Orange: 
 
Fler foton: 
 
Lunchen: 
 
På bargatan, här var samma att när polisen kommer måste man resa sig och de tar bort stolarna. Det ser så roligt ut när alla helt plötslig börjar plocka bort allt supersnabbt. Och det känns väldigt konstigt för polisen måste ju veta detta men gör inget åt det.
 
 
Nattamackan: 
 
Bra men också tung dag efter att ha varit på krigs museumet!
 
//Klara 

DAG 25: Flyg till Ho Chi Minh och träffa Erika!

Hej!!

Idag gick jag upp ganska tidigt men låg och kollade mobilen lite för länge.. Mattias gick upp 5 min innan vi skulle käka frukost och när hans alarm ringde såg jag att jag borde gått upp för länge sen!! 
Som tur var hade jag packat ihop allt kvällen innan så jag tog på mig och sprang upp och åt. 
Vi hade bokat en bil till flygplatsen så den kom och hämtade oss. Vi var där ca 3h innan flyget skulle gå och det var ingen kö till varken att lämna väskan eller säkerhetkontrollen. 
Flygplatsen verkade väldigt liten men det var för alla flygbolag hade en egen del med check-in, säkerhetskontroller och gatear. 
Det fanns ingenting att göra eller se på flygplatsen efter som den delen vi var i var så liten. Jag låg mest på ett par stolar och slappade. 
På flyget när de gick runt och sålde mat frågade de om jag var Klara. De gav mig sedan ett litet pringelsrör, vatten och en påse med chips som var som hårda sötpotatispommes med sesamfrön på. Jag förstod inte riktigt varför jag hade fått det.. men trodde att alla turister kanske fick det. 
När vi gick av planet frågade jag Mattias om han hade fått det men de hade han inte. Jag måste ha bokat någon slags lyxigare biljett utan att veta om det.
Väl framme på flygplatsen hade jag och Erika bestämt att vi skulle ses vid bagage-banden. Dock var det bara inrikesflyg där vi var och Erika kom från Thailand. Vi gick ut och fick gå en liten bit till utrikes flygen. Där stod det att hennes flyg var försenat. Jag kopplade upp mig på Internet och kunde skriva till henne. Vi väntade ganska länge för säkerhetskontrollen tog så lång tid. Det var såå varmt, en annan slags kvav värme.
Vi hitta de varandra och tog en buss till boendet. Bussen tog ca 40 min men tillslut kom vi fram.
Vi gick upp och vilade lite innan vi gick för att käka.
Mattias hade fått ett tips om en streetfood marknad så vi gick dit. Det var massa mat från alla möjliga olika ställen av världen. De var ett riktigt häftigt ställe så vi åt där och hängde där innan ett tag. På vägen hem gick vi förbi massa andra nattmarknader som var öppna och de ser så mysigt ut! Vi gick bara förbi och kollade snabbt innan vi gick hemåt.

En ganska lugn dag ändå med mycket resande kändes det som. SÅ KUL att Erika är här nu med!!

Det lyxiga jag fick på planet: 

 
I väntan på Erika: 

Matmarknaden: 

 
Massa småstånd:
 
 
 
Marknaden på vägen hem:
 
 
Ha det!!!
 
//Klara

 


DAG 24: Sista dagen i Sapa

Hej!!

Idag gick vaknade jag vid 8 och tog det lugnt i sängen fram tills frukost vid 9. Min mobil hade legat där det förmodligen droppat hela natten så jag hade fått vatten där man laddar den. Jag kunde inte ladda telefonen medan det var blött så försökte förgäves få den att torka med hjälp av en fläkt som hängde i taket. Efter måånga försök lyckades den torka och jag blev så lättad, trodde den kanske var förstörd.

Jag fick ändå många timmars sömn och ingen av oss mådde dåligt efter allt risvin, som jag somsagt inte tror var så starkt.

Jag, Mattias och Hanna följde med Zo upp för berget på en lite större men slingrig väg till en annan liten by. Vi gick uppför hela tiden och det var så varmt. När vi kom upp kollade vi runt där och det var väldigt primitiva hus där med. Vi tittade in i en skola som hade fått stänga för det bara bodde 5 barn i byn. I ett av rummen stod en säng som tydligen var lärarens. Läraren på skolan bodde där när den fortfarande användes.

Vi gick sedan nedför mellan risfält och på buffalo-stigar. Jag hade tagit på mig mina nya skor för jag trodde inte vi skulle gå på risfält igen.. dem blev lite smutsiga men jag klarade mig ändå ganska bra!

Efter ca 2h hike kom vi tillbaka till huset. Zo berättade om några häftiga hotsprings som låg nära vi kunde kolla på. Vi gick dit och det var absolut inget märkvärdigt tyckte jag. Jag trodde det skulle vara naturliga hotsprings men det var någon som hade byggt typ en pool ganska nära vattnet. Den låg väldigt fint men det var ändå ingen wow-upplevelse som jag trodde. Vi packade sedan ihop för att åka tillbaka till hotellet i Sapa där bussen skulle hämta oss.

Vi tackade familjen såå mycket och de körde oss till Sapa. Vägen var så otroligt dålig typ överallt. Vi fick köra väldigt sakta för att ta oss över alla hål i vägen. De guppade otroligt mycket och jag har nog aldrig åkt på en så dålig väg. På ett ställe var vägen väldigt smal så de gick bara att vara en bil där. Självklart får vi möte där och den andra bilen tvingar oss att backa. På ena sidan av vägen var berget och på andra en brant sluttning ner.. Det var väldigt läskigt att han skulle backa just där.. men han gjorde det galan!

Tillslut, kändes som en evighets guppväg, kom vi fram till hotellet.
Där fick vi låna en handuk och kunde tvätta av oss. Det var väldigt skönt för vägen var en grusväg och fast fönsterna var uppe kändes det som de var så mycket damm som yrde i bilen.
Vi var på hotellet ca 1h innan bussen skulle komma. Tillslut kommer en kille och ropar på mig och Mattias och vi tror att bussen är här. Vi säger hejdå till Hannah som skulle ta en senare buss och går ner.

Vid vägen möts vi av två killar på en varsin moped.. De skulle skjutsa oss till bussen för bussen var på ett annat ställe.
Vi hade hjälmar men jag kände mig ändå ganska rädd. Dock kändes det bra att det var bybor som körde oss för att de är vana vid trafiken och kör väldigt mycket moped.
Det var faktiskt väldigt kul att åka!

Vi väntade kanske 30 min innan vi fick gå på bussen. Denna bussen var bättre!! Vi satt längst bak här med men istället för fem säten längst bak var det bara 3 st. Det var som en gång mellan sätena så det var med luftigt och man slapp trängas.
Vägen ner var väldigt läskig att åka på för det var så brant och han bara tutade innan han körde runt ett hörn. De första fyra timmarna kändes inte så långa och jag sov en del. När vi började närma oss och jag trodde vi bara hade 15 min kvar visade det sig vara 50 min, det var ganska segt!
Bussresan tog ca 6h och vi gick från busstationen till hostelet.
Det var lördag kväll och väldigt många var ute på gatorna. De hade stängt av gatorna för trafik så folk satt överallt och åt och drack. Det var livemusik och dans och de verkade vara en rolig folkfest.
Vi var väldigt trötta och skulle upp tidigt dagen efter så vi gick bara igenom allt för att gå hem och sova. Kul att ha sett det i alla fall!

Utsikten under vandringen till byn: 

 
 
 

Skolan: 

 

Geggigt idag igen..

 

Boendet:

 
 
Fick vattenmelon och snacks innan vi skulle åka. Fick äta gräshoppa... smakade inte så mycket men väldigt knaprigt.

På väg till bussen: 

 
Bättre plats på bussen denna gång! 

Mycket folk på gatan: 

 
Har det så bra här!! 
 
//Klara 

 


DAG 23: Andra dagen i Sapa och risvin!!

Hej!!
Nästan alla vaknade vid 6.15 och gick ner för att kolla på soluppgången. Det var molnigt så man såg inte solen.. men det var fint ändå!
De flesta gick upp och la sig igen. Jag gick upp till sängen men sov inget mer utan vilade bara. När det var frukost vid 9 berättade en kille att solen gått ovanför molnen ca 15 min efter vi gått upp och lagt oss igen. Det var pannkakor med banan och sirap till frukost. Kaffet var pulver som man blandade med vatten, det var så mycket socker i.. men det var kaffe ;)
Vi packade ihop våra saker och sa hejdå och tackade familjen!
Jag hade tagit med mig mina nya löpskor för se var bättre att vandra i än ett par röda jag använde dagen innan. Jag hade hört av andra att det var väldigt lerigt där uppe och de röda var jag inte så rädd om.
Det hade inte regnat så jag trodde leran hade torkat och tog på mig mina nya skor. Efter ca 3 min av vandring kom vi fram till ett risfält som var sååå lerigt. Det var så halt att gå men jag lyckades ta mig över första lilla leran och byta skor. Så glad att jag bytte skor för sen halkade jag omkring i leran. Vi gick på smala gräs/lertuvor mellan två våningar av risfälten. På ena sidan var det risfält direkt och på andra sidan var det ca 1m ner till nästa våning av risfältet. Det var väldigt svårt att balansera där eftersom det var så halt. Så fort man halkade till blev det även mer halt eftersom skorna blev blöta och leriga.

Vi gick genom bambu skog, ormbunkar och risfält. Sedan kom vi fram till ett otroligt fint vattenfall. Jag satt på klippan med vattenfallen runt om mig och tittade på utsikten. Det var så skönt att bara sitta där och lyssna på vattnet och titta ut över risfälten.
Vi gick sedan ner till botten av vattenfallet. Där var också väldigt fint men inte alls som där uppe. Vi fortsatte gå genom risfält och sedan en större väg. Vi följde vägen fram till där vi skulle äta lunch och jag tog nudlar. Maten är som sagt såå god här! Älskar nudlarna!!

Efter lunchen åkte de som bara hade bokat 1 natt tillbaka hem. Det var bara jag, Hannah och Mattias som hade bokat 2 nätter. Vi fick välja om vi skulle gå till en lokal familj och sova eller sova på hotellet vi hämtades på dagen innan.
Vi valde att bo hos en lokal familj.
Vi började gå på en större väg och gick där ganska länge(totalt tog det 3h att komma fram till boendet).
Längs vägen var det fin utsikt men också häftigt att gå förbi deras hus, jobb, möta de som bodde där och se vad de gjorde om dagarna. Vi mötte även buffalos, hundar, grisar och höns längs vägen. Vi såg en höna som såg ut att ha en kyckling ur rumpan.. och Mattias frågade om den precis födde.. min första tanke var "Ja men det gör den ju!!" Innan jag också kom på att hönor lägger ägg. Hahah vi skrattade många gånger åt det. Det verkade dock som att hönan blivit missbildad eller råkat få en siamesiska tvilling vid rumpan.
Vi gick även förbi några män som lyfte en ganska stor död hund med halsen uppskuren ner i en balja. Vi frågade om de skulle äta den och Zo berättade att vissa gör det och andra inte.

Det var kul att vara en mindre grupp och Zo var mycket mer pratglad. Hon berättade att i vissa byar där "kidnappar" männen den kvinnan han vill gifta sig med. Sedan tar han hem kvinnan till hennes familj i ca 4 dagar och efter de får han veta om han får gifta sig med henne eller inte. Det verkade inte som att han på riktigt kidnappade, men att kvinnan inte hade så mycket annat väl än att följa med. Männen betalar också en stor summa för kvinnan, men i svenska kronor var det inte mer än typ 40 000kr. Zo hade inte blivit kidnappad utan enligt henne gift sig med den man hon ville. Hon började jobba när hon var 5 år och var idag 22 år. Hon vet inte vilken dag hon fyller år för de firar inte sånt utan hon vet bara vilken månad, vilket jag glömt men maj eller juni tror jag.

I slutet av vandringen började vi alla bli rejält trötta och fötterna gjorde ont. Vi gick så mycket nerför så tårna tog i skorna i varje steg man tog. Det var otroligt vacker och vi gick förbi många glada familjer och barn som vinkade glatt.

Vi kom tillslut ner till botten av dalen där boendet var. De bjöd på kokt sötpotatis och en frukt/grönsak jag inte vet vad det var. Det var helt okej gott men hade nog varit godare med smör eller salt till. De jag inte vet vad det är smakade nästan lite nötigt.

Lite senare kom de in med pommes med vitlök över, de var så gott! Familjen odlade allt de bjöd på precis utanför huset och det dröjde inte länge innan vi serverades väldigt god mat. Jag orkade inte äta så mycket jag ville eftersom vi fått allt snacks innan.
En skål såg ut som svamp och groddar, men de visade sig vara tofu och kycklingmage..

Det var flera smågrupper som också bodde hos familjen så vi var totalt 9 pers här med. Det var roligt att alla guider sov med oss, på förra stället åkte Zo och sov någon annan stans.

Efter vi hade ätit upp tog de fram risvin, eller happy water som dem kallar det..
Vi skulle skicka runt en halv vitlöksklyfta till varandra med hjälp av pinnarna (morfar du hade fått dricka väldigt mycket risvin.. ;)). När man tappade klyftan skulle man dricka risvin som straff.

Vi körde några runder och sedan satt vi mest och pratade.
Ägaren av huset kom ut och tog en shot med oss efter han hade gjort klart allt i köket. Om man ville fick man sedan gå in till dem och dricka risvin och prata.
Det var ingen som gick dit och jag tyckte inte de andra turisterna var så roliga så jag valde att själv gå in till de lokala gubbarna och guiderna. Det dröjde inte länge innan Hannah och Mattias kom med in.
De var alla så fascinerade av att Mattias hade så mycket skägg och hår på benen och armarna och kallade honom för Björnen. Han som satt bredvid Mattias hade inte ett enda hårstrå på varken armarna, benen eller i ansiktet. Vet inte om han bara inte hade hår eller om han rakat av allt.

Den enda engelska de kunde var 1, 2, 3 så vi gjorde mest tecken och försökte prata med hjälp av chester. Det blev många risvin för de enda de gjorde var att skåla och skratta. Det var så roligt och det kändes som "happy water". De var när vi satt här vi förstod att vi hade ätit kycklingmage innan. De hade en skål kött på bordet som vi inte hade haft där ute när vi åt. Det visade sig vara rätta!! Råtta är tydligen en delikatess och de är bara vissa säsonger som de äter det. Jag ville testa en liten bit så de gav mig en av de mista bitarna. Jag tog kål, gurka och soya för att de tydligen inte var lika gott om man bara åt det rakt av. Det var så krispigt och smakade inte så gott. Det var bara en liten bit så kände inte så mycket smak men de berättade att jag hade ätit klorna eller tassarna(vet inte vad råtthänder heter?). De var även en helt friterad liten fisk som jag smakade. Jag tycker absolut inte om ben i fisk och en hel fisk har väldigt mycket ben i sig.. det knaprade så mycket när jag åt och jag tyckte det var så äckligt, värre än råttan!

Gubbarna gick sen hem en efter en. En gubbe försvann och vi frågade vart han var. Då berättade en av guiderna att han hade tagit moppen hem.. fast han hade druckit väldigt mycket. Shottarna var inte så starka i procent men gubbarna hade suttit och shottat ett tag innan vi kom. Det var inte det godaste jag druckit direkt.

Jag gick och la mig med ett leende på läpparna efter en så rolig, häftig, otrolig och minnesvärd dag och kväll!

Soluppgången: 

2 minuter in på vandringen var det såhär lerigt: 
 
Vi gick med risfält åt höger och vänster och balanserade på de leriga i mitten:
 
 Vi gick genom risfält, bambuskog och ormbunkar: 
 
 
 
Där vattenfallet var: 
 
 
 
Ett till vattenfall: 
 
Gick till andra sidan av vattenfallet och man kan ana klippan i bakgrunden: 
 
Vandrade ganska långt på denna vägen: 
 
Kycklingen som födde??
 
Grisar och bufflar:
 
 
Barn sim lekte: 
 
Arbetare: 
 
Zo's hus: 
 

En gård vi gick förbi: 

Maten på kvällen, fisk, råtta och annat som var gott.. ;)

 
 

Gänget på kvällen!

 

 Vilken dag!! Så många upplevelser så väldigt många bilder.. kul att du orkar läsa ända hit ;) 

//Klara

 


DAG 22: Hike i Sapa dag 1

Hej!!
Vi var ju först väldigt glada över platserna i bussen.. Men det var inte så bra som vi trodde. Brevid Mattias låg det asiater som spelade spel och facetimeade hela natten. Det var väldigt trångt och de första 3 timmarna stannade bussen typ 6 gånger. Precis när man höll på att somna var det stopp. Vi hade även köpt med oss massa att äta på bussen, men det var förbjudet att äta på den. Man fick passa på att äta i pauserna.

Efter sista stoppet lyckades jag somna lite men vaknade av ett panik ryck. Vet inte varför jag vaknade så men bussen körde på serpentinvägar och jag kände mig väldigt instängd. Fick lite klaustrofobi och kunde inte sova förrän vi var framme. Skönt då att ha Mattias som kunde lugna ner mig.

Tillslut kom vi fram till bergen och staden Sapa. Där skulle bussen stå i ca 2h innan taxi m.m kom och körde allt folk till vårt de skulle. Då gick asiaterna ut ur bussen och vi hade hela bakredelen av bussen för oss själva. Vi spred ut oss och kunde sova de timmarna, vilket var väldigt skönt för bussen stod still.
Tillslut kom får skjuts och vi åkte till ett hotell. Där fick vi frukost och träffade fler som skulle gå på samma hike som oss.

Kl 8.30 startade vi gå, vi blev så hämtade av en ung tjej som hette Zo(vet inte hur det stavas men det lät så iaf). Hon hade väldigt fina tradionell kläder och medan vi gick kom det fler äldre kvinnor med tradionell klädsel.

Det började väldigt brant och vi lämnade byn genom att bara kliva rakt uppför branten. Det var ganska lerigt och blött på stigen så man halkade till nästan hela tiden.
Vi gick ända fram till lunch med bara små snabba vattenpauser. Det var såå fint där!! I början var det ganska kallt men efter att vi bara gick uppför blev man snabbt varm. Vi gick med utsikt över risfält och gick förbi kossor, hundar, grisar och höns. Alla djuren gick lösa men de brydde sig inte om att vi kom. Vi gick även förbi små hus och lokala personer som bodde där.
De tradinellt klädda kvinnorna var väldigt hjälpsamma, särskilt där det var svårt att gå. Jag visste att de hade något i bakhuvudet, men de var ändå väldigt trevligt att ha med dom.
Vi var 17 stycken som vandrade, plus guide och 3-4 kvinnor som hjälte oss.

När det tillslut var dags för lunch hade vi kommit till en liten större by. Där serverades väldigt god mat! Ris, kål, tofu, kyckling m.m. medan vi åt kom kvinnorna som hade gått med oss för att försöka sälja saker. De hade väldigt fina handgjorda saker de sålde. Det sprang även runt barn i lunch-resturangen som sålde bland annat armband. Så tragiskt att se så små barn jobba.. samtidigt som jag visste att det inte är bra att köpa av dom, kunde jag inte motstå att köpa två små armband. Jag ville så gärna att de skulle få pengar men ändå ville jag inte främja det..

Efter lunch sprack solen upp och vi gick kanske bara 1h till innan vi var framme vid stället vi skulle bo. Gruppen delades lite för vi skulle bo hemma hos en familj medan vissa skulle bo på hotellet där vi började dagen.
Vi var tillslut 9 st som stannade hos familjen. Efter den dåliga sömnen natten innan tog jag en powernap innan jag orkade hänga med de andra.
Huset låg så fint mitt bland risfälten. Det var en familj som bodde där och det var väldigt primitivt. När man kom in var det en tom stor sal med ett litet bord i ena hörnet och 3 sängar i andra. De fanns även två små rum som jag tror de hade sina sängar i. En trappa upp var det som ett loft med ca 10 madrasser på golvet. Varje madrass hade myggnät över sig och ett väldigt tungt täcke. Det var ingen isolering någonstans utan bara ett lager plankor. Man kunde se massa ljus sippra in för de var inte ens tätt överallt.
Toa, kök och dusch var utanför huset men ändå ihopbyggt.

Familjen hade 3 små söta barn som sprang omkring och lekte. De lekte med öronproppar och en gammal flaska diskmedel.
Det var skönt att se barnen leka med vad det hade och inte sitta framför en ipad/telefon.
Mattias visade dock barnen de olika roliga filterna man kan ha på Snapchat. Barnen tyckte det var såå kul och jag tror inte de hade sett det innan.

Vi spelade kort och åt god hemmalagad middag, nästan samma som lunchen. När solen gick ner blev det snabbt väldigt kallt. Fast jag hade långbyxor, t-shirt, långärmad pch regnjacka frös jag. Det var kanske 10-15 gradet men det blåste en del. Blåsten gjorde dock att vi slapp mygg! Vi satt och snackade tills klockan blev runt 21-22 och gick sedan och la oss. Det var väldigt roligt och trevligt folk där. Jag pratade mest med Claire från Nederländerna, Lotfi från Belgien.. och Maria och Nacho från Spanien. En tjej som hette Hannah från Australien var också väldigt go!! Det var två andra tjejer med men de pratade jag inte så mycket med. Senare på kvällen kom 3 pers från Kroatien men de höll sig mest för sig själva, men var ändå trevliga.

Jag fick dock en liten dipp innan kvällsmaten. Blev väldigt ledsen över att jag inte kan planera vidare min resa utan att veta om vi måste tillbaks till Japan. Det är jobbigt att prata om resan och de som hänt men när jag nämner något för andra säger jag det med en klackspark, medan de är så jobbigt innerst inne. Alla dagar går upp och ner och efter att ha ringt mamma och Erika kändes det bättre. Alla runt om mig märkte att jag var ledsen men ville vara där för att trösta mig. Jag blev dock än mer ledsen över att jag inte bara kunde njuta över hur bra jag hade det där och då, ist för att tänka på de förflutna eller framtiden.

I övrigt var det en fantastisk dag!

Starten i staden:

Första backen från stora vägen rakt upp på berget:

Ute på turen: 

 
 
 
 
 
 
Vissa kvinnor bär med sig barnen varje dag på detta sättet. Förstår inte hur för jag snubblade och höll på och kunde knappt gå själv. Kvinnorna gick så lätt fram som att de aldrig gjort något annat. 
 
Vid lunchen när massa barn ville sälja armband(foto taget av Lotfi): 

På väg till boendet, buffalos gick överallt: 

Kortspel: 

Utsikten: 

 

Barnen som bodde i huset(foton tagna av Lothi):

 

Huset: 

 
Sängarna, supertjocka täcken och huvudet var lite kyligt men i övrigt svettades jag typ: 
 
Vilken dag!! 
 
//Klara 

DAG 21: Slappe-dag

Hej!!
Idag skulle det vara dåligt väder så jag hade bestämt mig för att ha en slappedag och bara ta det lugnt. 
Tog sovmorgon till ca 8 och gick och åt frukost. Sedan bokade jag turen till Sapa där det var nattbuss samma kväll. 
Jag packade väskan för att kunna ha den i förrådet medan jag åker iväg till Sapa. Låg i sängen och slappade ett bra tag. 
 
Sedan gick jag ut för att få fot massage och käkade lunch. Massagen var väldigt skön och det är nog inte sista gången jag gör det. Väldigt billigt med! Ca 60kr för 30 min. Lunchen var också billig men det var lite mat och jag blev dålig i magen av det.. bad om vegetariskt men märkte när jag åt att det var någon slags kött i.
 
Efter det mötte jag upp Mattias och vi gick för att se ett område där det var caféer mitt på en tågräls. Jag fick första magraset och fick springa in på en restaurang på vägen.
När vi kom dit var det mycket avstängt och inga caféer var kvar. Man kunde fortfarande gå på spåret på vissa delar. Det var vakter som satt där man inte fick gå och tåget gick bara där kl 19.15 på kvällen. Det var väldigt häftig att tåget går så nära husen där!! 
 
Sen gick vi runt och kollade i lite shoppar och marknader och tog sen lunch igen. Vi köpte med frukt för att ha på bussresan till kvällen.
 
Efter det gick jag upp till rummet och packade ihop det sista och tog det väldigt lugnt. Fick magras nr 2.. Sen gick vi ut och käkade innan det var dags att checka ut och ta nattbussen! Jag tog en magtablett innan kvällsmaten och har varit bra sen dess ;) 
 
En lugn men go dag! Regnade dock knappt någonting, så det var väldigt skönt! 
 
Update på mina skador: blåmärket fortfarande svart men såret under foten så gott som läkt!
 
Vårrullarna som inte var så bra..
 
På väg till tågrälsen, de är såå mycket affärer med julpynt!
 
Rälsen:
 
 
 
 Marknaden: 
 
 
 
Sedan hoppade vi på nattbussen vid 22 och var först så glada över att få en så stor säng.. Men den fylldes snabbt upp och det var så trångt!! 
 
Mer om bussresan i morgon!
 
Ha det!! 
 
//Klara 

DAG 20: Dagstur till Ninh Binh

Hej!!

Idag åkte jag och Mattias iväg på en dagstur som hostelet ordnat. Jag tänkte tagit en vilodag men det ska regna i morgon så tar den då istället.

Bussen hämtade oss vid 7.30 och vi åkte ca 3h innan vi var framme vid första stoppet. Vi hade en så rolig guide som sjöng för oss, bad oss sjunga med och skojade massor. Han berättade även en del om dit vi skulle och vad vi åkte förbi.
Vi stannade vid ett tempel och kollade runt. Det såg ut lite som templena i Kina men inte lika färgglatt. De var väldigt mycket turister där också så jag orkade inte riktigt kolla runt. Fick även låna en lång kjol att ta på mig för jag hade en kort klänning (visste inte att vi skulle till ett tempel).

Sedan åkte vi kanske 20 min och kom till ett ställe där vi lånade cyklar. Vi cyklade i ca 30 min totalt men stannade och tog en del kort. Det var väldigt fint där med och de var massa hästar som gick lösa.
Trafiken körde fortfarande ganska galet, fast de var mycket mindre trafik(typ en landsväg). De körde långt ifrån oss som cyklade men var bara några decimeter ifrån hästara. Hästarna brydde sig inte om dem men det såg ändå läskigt ut när de körde så nära dom.
Vi stannade på ett ställe där guiden ville ta kort på oss. Han bad oss posera på väldigt konstigta sätt. Först skulle vi hålla hand och hoppa, sedan titta på grannen mitt emot, sen skulle vi ta upp ett ben. Förstod inte riktigt varför men det var roligt! ;) 

Man kunde ställa in sadeln på cykel själv och två gånger lyckades min sadel åka ner till minsta läge medan jag cyklade. Det såg väldigt roligt ut. 

Vi cyklade tillbaka och åt buffé på ett väldigt turistigt ställe. Det var gott men inte som de lokala gatuköken.

Vi åkte sedan vidare med bussen till en annan magisk plats. Vi åkte båt på en flod som gick genom bergen och in i grott-tunnlar under bergen. Det var så många båtar och väldigt mycket folk men det var otroligt fint ändå. Vi såg apor och en kungsfiskare, den var så färgglad!! Försökte ta en bild men den blev inte så bra..

Vi åkte på båten i kanske 40 min, så lugnt och tyst! Floden vi åkte på hette Tam Coc som betyder "tre grottor". Man fick låna hattar för solen och vi såg ju ut som riktiga vietnameser!!

Därifrån åkte vi ca 20 min buss igen till ett ställe som hette Mua Cave. Det var dock igen grotta som jag först trodde, utan man gick uppför såå många trappor för att sedan komma till en fin utsiktsplats. Det var även en historisk plats men minns inte vad den var till för.. nedanför låg ett helt fält av lotusblommor och de var väldigt vacker natur där. Man kunde även se floden vi åkte på tidigare.

På kvällen gick vi ut och åt tillsammans och sedan blev det hem och sova.

Låter kanske som en stressig dag men det är skönt med lite bussresor för då får man tid för att verkligen vila.

Stop vid templet: 

 
 
Viadare till cykelturen:
 
Jag när sadeln var i minimum läge.. ;) 
 
Hästarna!
 
Gänget: 
 
 
Utsikten: 
 
 
Guiden insisteradepå att ta kort på oss och att vi skulle gå mot kameran, det blev ändå ganska bra! 
 
 
På floden: 
 
 
En av tre grottor vi åkte igenom, det var väldigt lågt på vissa ställen så man fick se upp så man inte slog i huvudet
 
Mer utsikt från båten: 
 
 
Här ser man hur han ror med fötterna!! 
 
 
Precis innan Mua cave, en flock buffalos 
 
 På väg upp mot utsikten gick man igenom ett tillgjort men fint litet område (man kan svagt ana lite av trapporna i bakgrunden): 
 
 
Sedan tog vi oss upp för alla trappor!
 
Där hjärtat är är en brygga mitt i lotusfältet.
 
Utsikt över floden där vi åkte: 
 
 
 
Sedan gick vi ner hela vägen igen och ut bland lotusblommorna: 
 
 
 
 
Vi hade lite tid innan bussen skulle gå så gick runt i området: 
 
 
Maten den kvällen: När vi satt här kom polisen förbi. Folk som hade restaurangerna fick panik och tog snabbt undan borden och stolarna de hade för långt ut i gatan. De är tydligen olagligt att servera för långt ut i gatan så polisen kör förbi ibland. Vi kunde sitta kvar men andra fick resa sig upp med sin mat för de satt för långt ut i gatan så borde behövde tas bort. 
 
Jag har det såå bra!! Hoppas ni med har det :D 
 
//Klara

DAG 19: Kajak i Halong bay

Hej!!
Idag var det kajak på schemat!
Frukosten de serverade här var bland annat stekt ägg, vattenmelon och någon slags pannkaka. Så gott att äta vattenmelon varje dag!

Jag packade ihop lite grejer och vi paddlade runt öarna som låg vid vår ö. Paddlade förbi några fler små hus som låg mitt i vattnet. Det var väldigt fridfullt och inte lika svårt som jag trodde. Vi paddlade i kanske 1h och sedan var vi tillbaka på vår ö. Där badade vi och tog det lugnt tills det blev lunch och sedan dags att åka tillbaka till Hanoi. 

På båten låg vi på soldäcket högs upp. Jag ville passa på att vila och sova men det var så fint så jag ville inte blunda. För mig är det helt ofattbart hur fint det är och att folk bor där. Även om jag bor/bott väldigt fint i Halmstad, såg det så olika och så långt ifrån mitt liv. Jag undrar hur deras liv ser ut!

Vi åkte båt, buss, båt och buss igen innan vi kom fram på eftermiddagen till hostelet i Hanoi.
Där tog jag det lugnt på rummet en stund innan jag och Mattias gick och hittade mat. Vi åt på ett riktigt traditionellt ställe och det var så gott. Så roligt att man sitter på små plastpallar.
Sen gick vi tillbaka till hostelet och gick upp på rooftop baren. Där träffade vi några från England som vi sen gick ut och dansade med. Det var så kul att dansa igen, känns som det var längesen!

Bild från kajak-turen:

 
 

Sista bilderna i Ha long bay:

 

Kvällsmaten:

 
En mer busy gata!
 
 
Ha det!!
 
//Klara 

DAG 18: Hike på Cat ba island

Hej!!

Vi gick upp vid 8 och käkade frukostbuffé som de hade lagat. Idag var det dags för hike!

Vi hängde runt på ön och slappade till 10 innan en båt hämtade oss. Vi åkte till den stora ön som heter Cat ba. Där lånade vi cyklar och cyklade sedan i 20-30 min. Det var så fint både att cykla och när vi åkte båten dit!
Vi cyklade förbi några som la asfalt på en väg. De var inga maskiner utan de gjorde allt för hand!! De tom plattare till vägen för hand med hjälp av en planka.

Vi cyklade in i en liten by och tog en paus. Byn låg med massa små "berg" runt om och det var väldigt grönt och fint. Kor och getter gick runt lösa och allt var väldigt fridfullt. Det var skönt att komma bort från trafiken i stan där alla tutar HELA tiden.

Vi började gå en liten stig upp för berget. Tillslut säger guiden att vi ska följa en elkabel hela vägen upp till toppen. Han skulle gå bakom oss för att se så vi inte tappade någon (jag tror han gick längst bak för att gå i ett väldigt lugnt tempo).

Vi börjar gå uppför och det är såå brant!! Det är en stig, men man får klättra upp och ta så höga kliv. Ca halvvägs var jag dödstrött och det rann svett av mig. Klockan var efter 12 och jag var väldigt hungrig. Ville nästan ge upp och vända där..

Men tillslut kom vi upp och det var sååå fint!! (kan inte säga de för många gånger.. hehe). Man såg så långt och det var knäpptyst där uppe. Det var så skönt att bara sitta där och kolla ut över bergen, se rovfåglar flyga omkring och inte höra ett ljud.

När vi hade varit där uppe i kanske 10 min kom guiden tillslut ifatt oss. Det var inget turist-ställe direkt utan vi följde helt enkelt elkablar upp på berget. Högst upp var elcentralen så det var ingen avancerad utsiktsplats.

I vilade och drack vatten och sen var det dags att gå ner. Jag var såå hungrig och såg inte fram emot att gå ner. Det tog ca 30 min att gå ner och de var så brannt så man fick klättra neråt också. Stenarna var väldigt hala(inte för det var blött utan för den sorten kändes väldigt hal) och man fick gå så försiktigt.
Jag var trött och hungrig och ville skynda mig ner. Det går bra väldigt länge men i slutet när jag var ännu tröttare halkade jag på en sten och föll rakt på rumpan. Satte mig på en ganska spetsig sten och det gjorde så sjukt ont.
Alla stannade upp och frågade hur det gick och jag reste mig tillslut upp och det gick ändå bra att gå. Hade detta hänt när jag var själv hade jag nog suttit där och gråtit ett tag och tyckt synd om mig ;)

När äntligen kom ner från berget cyklade vi raka vägen tillbaka till båten. Alla var väldigt hungriga och trötta. På båten dukade de fram mat och jag åt så mycket.

Efteråt stannade båten till så vi kunde bada. Jag var så mätt så det kändes som jag skulle sjunka om jag hoppade i.
Det var väldigt skönt att svalka sig efter hiken, men vattnet var så kallt denna gång!
Låg inte alls i länge utan tog bara ett dopp och la mig sedan på soldäcket. Fick aldrig riktigt upp värmen utan frös väldigt mycket tills vi kom tillbaka till vår ö.

Vart vi än åkte med båten var det öar så långt man kunde se. Helt magiskt utsikt som jag inte hann tröttna på.

När vi var tillbaka på ön hängde vi på stranden och bara njöt av att vara där vi var.

Alla som bodde i vårt rum var med på hiken. Det var tre danska killar, en Daniel från Irland och sedan Cara, James och Mattias.
På kvällen hängde vi hela gänget och spelade beerpong och bords-fotboll.

En kille från de andra grupperna var väldigt full och tog av sig och badade nakenbad. Det blev en grej så jag och ca 15 andra badade nakna!! Det var så kul men också läskigt att bada när det var mörkt.
När jag kom upp märkte jag att jag rivit mig under foten så jag blödde. En väldigt snäll kille hjälpte mig direkt och tog hand om såret och tvättade det.

Gick och la mig vid 12 och var dödstrött!
Samtidigt som vi har mycket på schemat är det även tid för att bara ta det lugnt.
Internet här ute var inte så bra, men det gjorde att man pratade med folk och njöt av utsikten istället för att kolla i mobilen.

Här kommer "lite" bilder från idag!

 En söt hund som bodde på ön, Freddy (nej mormor jag lekte inte med den.. fast jag gärna ville ;))

 

Utsikt från ön när båten kom och hämtade oss: 

 
På g med båten! Ser ni hjärtat som är ett hål i ön??
 
 
När vi cyklade cyklade vi igenom en mörk tunnel. Jag hade solbrillorna på så såg inte någonting i mitten av tunneln!! Men det gick bra ;) 
 
Där vi tog paus innan hiken: 
 
 
 
UPPE!! På ena hållet var det mest skog, Rovfågeln som svävade omkring: 
 
Så svettig!!
 
 
 
Gänget! 
 
 
Man ser dåligt hur brant det är.. men det var sjukt!! De är kablarna man ser som vi följde.
 
 
Båten som hämtade oss efter hiken: 
 
Mat på båten på väg hem. Jag smakade denna men i övrigt är de så bra på att laga fisk! De var lite för mycket ben i denna för att jag skulle gilla det.. 
 
Utsikt från båten: 
 
 
Hoppa från båten, viktigt att hålla för näsan.. :) 
 
Volleyboll planen: 
 
Här satt vi, jag, Cara, James och Mattias 
 
Kul om ni orkat kolla ända hit ;) 
 
//Klara 

DAG 17: Ha long bay!!

Hej!!
Gick upp ganska tidigt för att käka frukost innan jag åkte iväg till Halong bay. Jag åkte med hostelet och det var mitt hostel (central backpackers hostel) och deras syster hostel Buffalo.
 
På bussen träffade jag en kille som heter Mattias. Han kommer från USA men hans mamma är från Sverige. Det var väldigt skönt att prata svenska med honom och så snabbt hitta någon man kunde hänga med på tripen.
Vi åkte buss i ca 2h, sedan båt och sedan buss ca 45 min igen. Där tog vi en sista båt ut bland öarna. Även om det låter som att det tog lång tid kändes det knappt som 4a timmar. Det är så fint att bara sitta och titta ut genom fönstret och de är så annorlunda mot hemma.
 
Vi åt lunch på båten och den stannade på ett ställe där vi hoppade och badade från båten. Vi satte på oss flytvästar som en blöja nästan och så kunde man sitta i vattnet och prata och dricka öl! Vattnet var dock sjukt salt så även om man inte hade flytväst flöt man. Det var såå fint bland alla öar. Mitt bland öarna var det som små byar med flytande hus. Det såg helt sjukt ut och vilken grej, att bo på en flotte mitt där ute. Vad har man för adress??
 
På båten spelade vi spel, snackade och drack öl, hade det väldigt bra ;) Vi åkte sedan till en egen ö som hostelet hade. Kom dit strax innan solen gick ner vid 17. Det var en liten strand, bungalows som vi sov i och fanns även volleyboll att spela. Det var så fint att bara sitta på stranden och titta när solen gick ner. På kvällen var det fest och de lagade vietnamesisk mat åt oss. Maten är riktigt god här!!
 
Vi var kanske runt 15 pers på vår båt och alla var så roliga! Jag hängde mest med Mattias, Cara och James(ett par från Wales).
 
Stannade och badade: 
 
 
 
 
På båten: 
 
 
Här bodde vi, sov i bungalowsen till höger: 
 
 
 
Utsikten överallt när vi åkte båt: 
 
 
 
 Solnedgång från stranden vi bodde på: 
 
 Ha det bäst!! 
//Klara 

DAG 16: Hanoi, Vietnam

Hej!!
Nu äntligen framme i Vietnam!!

På sista flyget tänkte jag sovit hela vägen men hamnade bredvid en pratglad man. Han var från Belgien men ursprung i Grekland. Han pluggade, var lärare, skrev böcker och höll konferenser. Där kände jag mig i underläge när jag berättade att jag "bara" jobbade som ingenjör.. Haha. Han hade pluggat väldigt mycket psykologi och jag tror att han var helt rätt person att sitta bredvid. Fick massa bra tänk på hur man kan växa som person och mycket tankar att själv fundera på i vissa situationer. Vi hade väldigt kul och han fixade så vi fick pasta fast att vi satt längst bak i planet. De börjar ju servera från början av planet och alla får välja mellan 3 rätter. När vi sedan skulle få mat berättade han som serverade att många frågat om pastan.. så hade min granne inte sagt till innan de började servera hade den varit slut ;) det gjorde min flygresa iaf!

På planet kollade jag på Gullivers resa, kände igen den från Bamse!!

Flygplatsen kändes väldigt liten men mitt bagage dröjde länge. Blev ändå klar 30 min innan jag trodde och hade sån tur att min chaffuör redan stod och väntade på mig!

Kom fram till hostelet och mitt rum var inte ledigt än. Fick låna toan och byta om och de skulle ha en gratis stadsvandring jag ändå tänkt gå på.
Precis innan stadsvandringen satte jag mig bredvid en tjej som heter Nicole. Hon kommer från Kanada och vi gick och snackade hela turen. Turen i sig var inte så bra.. guiden pekade mest ut barer, Mc Donalds och vilka ställen som har öppet längst på natten. Men jag hade något att göra i lite över 2h.

När vi kom tillbaka var fortfarande inte mitt rum klart och check-in var inte fören 13.30. Jag följde med Nicole och några som hon snackat lite med på en tur runt en marknad. Vi käkade nudelsoppa till lunch och gick sedan hem.
Folk är heeeelt galna i trafiken... minns inte att Bali var såhär och det är värre än i Kina. För att komma över vägen ska man INTE söka ögonkontakt utan bara gå.. mopederna är såklart värst men bilarna är inte mycket bättre.

När vi kom hem var äntligen mitt rum ledigt!! Jag duschade och la mig för att vila ett tag. Lite senare mötte jag upp Nicole igen för att gå och käka middag. Hennes kompis hade tipsat om ett ställe med en rätt "man bara måste äta när man är här". Vi gick till ett känt ställe för the locals och det var såå gott!!

Sedan gick vi tillbaka till hostelet där det var happy hour mellan 7-8. Nicole kom lite senare och jag träffade två danska tjejer, Marie och Klara(!!). De lärde mig ett kortspel som jag redan glömt vad det hette.. kanske Jeff? Det var väldigt kul iaf och jag lyckades vinna, nybörjartur?

Nu hör jag hur det röjer där uppe och snart ska folk ut på pubrunda. Själv ska jag sova för jag ska upp tidigt i morgon bitti! Lämnar hostellet kl 8 för att åka till Ha long bay!

Nicole reser också ensam och hon skulle iväg på en annan tur i morgon. Vi känns ganska lika på många plan och hon är rolig och lätt att hänga med!
Hon är 25 år och vi båda känner oss nästan gamla här..
Vi ska försöka åka till ett ställe som heter Nih Binh tillsammans när båda är tillbaka från sina turer.

Så skönt att vara iväg igen och att dagen började så bra med att jag träffade Nicole!

 

Kolla vad jag hittade på flygplatsen, Japan-godiset!!

 

På väg från flygplatsen in i Hanoi: 

 
Såg en katedral:
 
Jag hade bara axlar och visste inte vi skulle in hit.. Men det fanns sjalar man kunde låna!
 
 
På stadsturen tog vi en kaffe med vispat ägg.. som tydligen var en grej på detta caféet. Det var faktiskt väldigt gott.
 
Gick förbi en sjö här, visste inte ens det fanns en sjö här. Kallades sköldpaddornas sjö, men idag fanns det inga kvar där. 
 
 
En lagom packad moppe...
 
 
Lite av marknaden, såna här stånd och matställen är ÖVERRALLT
 
 
Kvällsmaten, Cha ca tror jag den hette, sååå gott!! Det gula i grytan är friterad fisk. 
 
 På väg hem från maten:
 
På rooftopen på hostelet var det en fin solnedgång. Runt 17 går solen ner här!
 
 
Såå trött så tar inte ansvar för stav- eller gramtikfel.. :) godnatt!! 
 
//Klara 

DAG 15: PART 2

Hej!! 

Efter att ha varit hemma några veckor har jag nu valt att åka iväg igen. Ta tjuren vid hornen, hoppa upp på hästen igen eller som man också kan säga: Part 2 av min resa.

Jag åkte ner till Oskar igår igen(som jag började förra gången med). Vi åt på en Japansk restaurang i Malmö och sedan gick vi hem till honom och kollade Shrek, hade glömt hur rolig den filmen är!

I morse gick jag upp väldigt tidigt för att 8.25 flyga från Köpenhamn. Först 6h till Doha och sedan ca 6h till Hanoi.

Min nästa destination är alltså Hanoi i Norra Vietnam. Där landar jag i morgon bitti strax innan 8.

Just nu sitter jag på första planet och skriver offline(så när det publiceras är jag förhoppningsvis på marken igen). När jag checkade in sa han vid disken att det var många lediga säten om jag ville byta plats. När jag var vid gaten frågade jag om jag fick byta plats.
Jag har nu 4a säten för mig själv och kan ligga raklång med 4a kuddar :D.
Är dock inte så trött nu så hoppas jag kan sova på nästa plan. Väldigt skönt att ligga ner och kunna sträcka ut sig iaf!

Mindre taggad på att spendera 4h på flygplatsen i Doha.. men får kanske göra som förra gången (part 1) och gå ihop mina 10 000 steg under mellanlandningen.

Ha en go dag så hörs vi i mon!

Japansk restaurang:

Mitt egna säte på planet:

 
//Klara 

RSS 2.0