DAG 27: Cu Chi tunnlarna

Hej!!
Idag gick vi upp strax innan 8 för att 8.30 åka iväg till ett område med underjordiska tunnlar de använde under kriget. Det var ca 2h busstur och halvvägs stannade vi för att möta personer som blivit drabbade av Agent Orange giftet.
De var en stor lokal där personerna sätt och gjorde tavlor. Tavlorna var målade med speciell färg och de använde äggskal och äggskalspulver till att göra målningarna. Det var väldigt fina men de kändes som de gjorde ett hårt jobb. De var ca 40 lager färg på målningarna och tavlorna gick igenom långa olika steg. Vid varje steg sätt olika personer så de skickade vidare tavlan när de gjort sin del.
I slutet fanns det en shop men jag visste inte om jag verkligen skulle köpa. På ett sätt ville jag för att stödja, men å andra sidan vet jag inte hur bra de som jobbar där har det.
Det är ju bra att de har gjort så dem får jobb, vilket kanske är svårt annars, men det var en sån turistattraktion. Erika frågade hur förhållandena var för dom och de verkade som de jobbade 8h 7 dagar i veckan. Det gjorde ifs alla andra som var guider på stället med.. De bodde inte på stället utan alla bodde hos sina familjer.

Vi åkte sedan vidare till tunnlarna. Det var så häftigt att se hur de byggt rum och ett helt hem+ flyktvägar och lufthål under marken. De visade även fällor som de gjorde och all stål i fällorna var av vapen/bomber som de hittat efter att USA attackerat och gjort om.

Det var en skjutbana nära där vi gick omkring och kollade och jag ryckte till varje gång jag hörde skott eller kulsprutor. Vi hörde skott då och då medan under kriget gick de runt på exakt samma ställen men hörde förmodligen skott och bomber hela tiden. Det kändes overkligt att vara där men ändå så facihnerad över hur påhittiga och fantasifulla de var som löste så mycket på så simpla sätt. Mer info vid varje bild!

Man kunde gå ner i tunnlarna om man ville men jag valde att inte göra det.. Mattias och Erika berättade att det var såå trångt där nere. Även om de knappt fick plats hade gångarna gjorts ca 30% större än mot vad det var från början, för att västerlänningar som är större än vietnameserna skulle kunna turista där.

Trippen tog en halvdag och vi valde att bli avsläppta vid Streertfoodmarketen för lunch! Det blev en sen lunch och vi satt där ett tag innan vi gick hem, vilade och bytte om.
Kvällen var sista kvällen med Mattias så vi ville festa till det!

Vi började i baren på hostelet innan vi gick tillbaka till Streetfood marknaden(levde typ där) och stannade där för drinkar och öl.
När vi gick hem sen hängde vi lite nere i receptionen och sedan drog jag och Erika och åt nattamackan som var så god!!

Ännu en händelserik dag!

Arbetarna som drabbats av Agent Orange: 

 
 
Tigrarna är gjorda av krossat äggskal: 
 
De gjorde även tavlor med snäckskal: 
 
En dålig bild.. men såhär såg tunnlarna ut på vissa ställen. Det var som ett helt hus där nere med sovrum, arbetsrum och kök. Från köket gick röken in i flera så rum innan den gick ut i luften. De hade gjort hål med en 10m lång bambu som luftvägar och skorsten. Hålen fixade de sedan till ovanför jorden så att det såg ut som teramitbo eller myrstack för att kamoflera luftventilerna. Alla gångar var också kopplade till en utgång vid floden. Detta för att de alltid skulle ha en flyktväg. De hade tom rum där de hämtade vatten i. 
 
Nedgången till en av alla tunnlar: 
 
Jag hoppade ner i ett hål bara för att kolla, det var så trångt!
 
Här är ett hål de kamoflerade med löv, annars gömde de inte alla nedgångar.
 
Skorna de använde, gjorde av gamla däck. De brukade använda dom "bakochfram" för att det skulle se ut som de sprungit åt andra hållet i leran. 
 
Några av fällorna, där spikarna är gjorda av gamla bomber.
 
 
 
När de tar isär de stora bomberna för material: 
 
En krater från en bomb, ser inte så bra men det är kanske 4m djupt och 7-10 meter brett 
 
Självklart var vi på matmarknaden på kvällen!!
 
Så goda passionsfrukt-drinkar! 
 
Ha det bra!! 
 
//Klara 

Kommentarer
Postat av: Pappa

Bra att ni lärcentrum om det hemska kriget.

Svar: Ja faktiskt, har inte alls hört mycket om det innan..
Klara Albertsson

2019-11-24 @ 20:43:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0