DAG 12: Parker och party

Hej!!

Vi skulle möta Akiko vid tågstationen, men som vanligt kom hon till oss innan och hämtade upp oss hemma.
Vi åkte sedan till en Japansk park som hette Shinjuku Gyoen. Shinjuku är ett stort område och i ena delen bodde vi. 
Parken var avstängd på vissa delar för det hade varit storm innan vi kom och fällt några träd.
Det var en väldigt fin park med små vattendrag. I en liten sjö såg vi en sköldpadda som såg väldigt arg ut. Den såg lite farlig ut och jag skulle inte vilja möta den när jag badade (inte för jag skulle badat i det vattnet..). Bilder kommer längst ner!

Efter parken tog vi oss till en annan större och mer öppen park. Shinjuku Gyoen behövde man betala ett inträde för att gå in i men den andra vi gick till, Yoyogi park, var gratis.
I Yoyogi park var det fullt liv. Folk spelade bland annat instrument, jonglerade, övade rocka med rockring, kastade frisbee och gjorde diablo. Det såg väldigt härligt ut!
Lite längre bort i samma park var det en stor indisk marknad.
Där åt vi indisk curryrätt och nanbröd(fyllt med ost för mig såklart). Vi drack även indisk öl.. med ganska många procent.
Det var en väldigt varm dag så efter att ha gått runt och tittat på marknaden satte vi oss i skuggan och fikade på våra favvo japanska riskakor.

Sen åkte vi tillbaka till Shinjuku stad där det fanns en stor shoppingata som Akiko sa många unga gillade för det var billigt och bra saker. Det var såå mycket folk där. Vi tappade bort varandra lite och jag gick en runda själv. Då springer jag in i ett gäng som skriker/sjunger och bär på någon slags symbol. Vet inte vad det kallades och Akiko la upp det på Facebook där man ser bättre vad dom gör. Men det var en tradition där området man bor i ska bära denna genom staden.. kommer en liten dålig bild längre ner. Jag fattade inte om de var glada eller arga först, men tror alla var glada! 

Sen gick jag och mötte de andra för att fika. Åt en mango glass som var såå god!! Som vanligt fick man teet matcha som är ett grönt te. Jag själv tycker väl inte det är så gott.. Men man får det nästan överallt så det är bara dricka och se glad ut ;). 

De andra åkte sedan till ett annat område men jag kände mig ganska slut och åkte hem för att vila lite.
Jag gick själv ut och åt ramen på ett lokalt ställe där vi bodde. Det var väldigt gott! Utan att jag frågade gav de mig en gaffel.. de såg kanske hur jag kämpade med nudlarna.. Ramen är en Japansk nudelsoppa med bland annat fläsk och ägg i.

De andra åt i området de var i och kom sedan hem. Jag fixade till mig och jag, Oskar och Emil drog ut för att kalasa.
Vi åkte in till Shinjuku och visste inte riktigt vart vi skulle gå. Tågstationen där var väldigt stor så vi kunde knappt välja vilken utgång vi skulle ta. Vi bestämde oss för en och gick till första pub där. Vi tog en öl och frågade de som jobbade där vart man gick om man skulle ha lite party. Efter ölen och beskrivning vart vi skulle gå gick vi in på en club som hette Casablanca(namnet säger ungefär hur tråkigt det var). Det var nere i en källare och det var inget folk. Vi stannade inte där så länge utan gick vidare.
Det var väldigt mycket lysande skyltar överallt och fast att det var mörkt var gatorna så upplysta av alla skyltar.
I jakt på ett roligare ställe gick vi förbi några Irländare. De började snacka med oss för de såg min keltiska tatuering. De var väldigt pratglada och stället var fullt av rugby-fans. Tydligen var rugby VM i full gång medan vi var där. Vi hängde med irländarna hela kvällen och bilderna får nog censureras härifrån, men kul hade vi! ;)


Shinjuku park:

 
 
 
 
 
 
 
Fika i parken! Yukiko hade skickade med fler applepears som är en blandning av äpplen och päron, supergoda!
 

Yoyogi park där folk jonglerarde och trixade med diablos:

Indisk marknad, maten var så god!!

 
Ena delen av marknaden: 
 
Gick förbi en kvinna med två surikater...

Hänga på stan: 

 
Folket som skrek: 
 
Fika dags!
 
Glassen och teet: 
 

Skyltar/stan:

 Juste! Har jag berättat om toaspruten? De torkar ju inte sig med papper här.. utan de har en stråle som tvättar en. Dock hittade jag aldrig torkfunktionen så jag körde på som vanligt. Väldigt lustig känsla när det sprutar upp i rumpan, förstod inte heller att man skulle stoppa strålen genom att trycka på en knapp. Höll på att dö av skratt! 
 
 
Ramen: 
 
Staden på natten: 
 
 
Här får det räcka med bilder ;) en lång men bra dag!!
 
// Klara 

DAG 11: Bad, museum och Odawara slott

Hej!! 

Sov såå bra på golvet! Breda madrasser och skönt att sova själv (jag och mamma delar säng på andra boendet).
Vi gick ner och tog ett dopp innan frukosten. Innan man badade skulle man duscha av sig och när vi kom in till duscharna var det plastpallar man skulle sitta på. Det fanns schampo, inpackning, scrub o massa gott som man kunde använda. Det kändes väldigt konstigt att sitta där på en pall och duscha av sig (särskilt när alla badade nakna). När man sedan gick ner i det ca 40-gradiga vattnet skulle man lägga handduken man skrubbat sig med på huvudet. Det såg väldigt roligt ut och vi försökte snurra fast den på huvudet istället för att den inte skulle ramla av. Vet inte riktigt varför man gjorde så men tror det var för att man skulle hålla huvudet lite kallt. Det gick inte att sitta med hela kroppen i länge för det var så varmt!! Men det var väldigt skönt.
Efter badet testade vi lite massage stolar och grejer som var i omklädningsrummet. Mamma testade en som masserade fötterna genom att vibrera och det var nog mer kul än skönt ;).
Sedan tog vi på oss kimonosen och mötte killarna för frukost.

Frukosten var tradionell Japansk och självklart var det fisk.. bild finns längre ner!
Det var även en väldigt märklig skål med bönor i. Bönorna skulle man blanda runt och ju mer man blandade, ju mer "geggigt" blev det. De var någon slags röra som liknade slimeigt spindelnät. Jag hade tyvärr svårt för det på grund av både smak, konsistens och hur det såg ut.
Jag åt mest ris med soya och kaffe istället för te som Japanerna nog hade tagit.

Vi packade sedan ihop, sa hejdå till Yukiko och tog oss till ett utomhus museum. Museumet var väldigt häftigt och låg med bergen runt sig. Picasso hade lite grejer där och några fler kända som jag inte minns namnen på.. :) Det var mer som en park med lite statyer i sig.

Vi åkte sedan lite närmare stan och kollade på ett slott. Slottet var väldigt fint utanpå. Inuti var det ett museum men det mesta stod på japanska så man förstod inte så mycket. Det var även helt renoverat inne i slottet så det såg inte ut som ett slott. Högst upp var det dock fin utsikt med både berg och hav!
Summa summarum var det häftigt att ha sett men inget wow!
Utanför slottet var det en till byggnad med en ninja-utställning. När vi gick över till den gick vi förbi en liten permanent bur med apor. Det stank och var så många små apor i det trånga utrymmet. Det var inte så kul att se :(.
Ninja-utställningen förstod jag heller inte så mycket av men det var kul att se hur de var klädda. När jag tänker på ninjor och samurajer tänker jag stora, biffiga krigare. På kläderna vi såg verkar det inte som de var så stora om man jämför med oss.. aldrig tänkt på det men japaner är ju inte så stora så även om samurajerna var stora Japaner var de ju fortfarande ganska små.. :)

Vi åkte sedan och åt en väldigt god rätt som jag inte minns vad den hette.. Vi trodde den skulle vara vegetarisk men det visade sig att de låg köttbitar lite här och var. De vill gärna blanda in kött i allt och verkar ogärna äta vegetariskt.

Sedan åkte vi ca 2h hem och vilade lite innan vi gick ut och åt. Minns att jag var vrålhungrig då och det dröjde tills vi hittade ett bra ställe. Mitt humör var inte det roligaste.. :)

Bra dagar i bergen i alla fall!!

Här kommer lite bilder(VARNING FÖR NAKET!! ;))

 

Duschrummet:

I badet: 

Mamma får massage:

Frukosten:

Museumet:

 

Slottet (Odawara castle):

Maten och öl! Är det semester så är det ;) 

Dags att helt lämna bergen:  

//Klara 


DAG 10: Hakone, Fuji och Lake Ashi

Hej!!
Idag tog vi oss upp mot bergen till ett ställe som heter Hakone. Det tog ca 2h att komma ut dit. När vi kom fram tog vi ett tåg som gick sick-sack upp för bergen (tydligen som tågen i Schweiz gör). De kör alltså in i en station, vänder där och kör lite samma håll tillbaka och sedan uppåt, sen kör de in i nästa station och vänder, så de tar sig sick-sack uppåt berget. När vi tillslut kom fram (trodde vi) tog vi ett annat slags tåg/linbana ännu mer uppför. När vi hoppade av skulle vi tagit en linbana över en vulkan till nästa ställe, men linbanan var avstängd för att vulkanen var för aktiv. Vi fick ta en buss istället och kom till ännu en linbana. Den åkte nerför berget mot en sjö.
Vid sjön var vi vrålhungriga(iaf jag) efter att ha transporterat oss i flera timmar. Vi åt och åkte sedan med en båt ut på sjön. Härifrån och från linbanan ner till sjön kan man ibland se berget Mount Fuji. Vi visste inte var vi skulle kolla riktigt men Akiko berättade att berget var bakom alla moln. Båten la till på andra sidan sjön och vi gick för att kolla på ett museum. Det var en liten by där bönderna förr i tiden fick stanna till innan de skulle in till staden(Tokyo). Vad jag förstod det som var det lite som en Tull. 

Det var väldigt varmt när vi gick där och solen sken, vi höll ständigt utkik efter om man kunde se Mt: Fuji.
Vi gick sedan vidare och gick inne i en fin allé av stora träd. När jag och Akiko går där, pratar vi om hur svårt det är att få se berget Fuji. Precis när vi har sagt det blir det en glipa i träden och så ser Akiko att Fuji syns!!Vi gick ner närnare sjön för att kolla och ta kort! Häftigt att vi fick se lite av det i alla fall!
Sedan gick vi till en Shrin, som det kallas(visar bild längre ner). Den första vi såg stod i vattnet och följde man den upp för massa trappor, kom man tillslut till ett tempel.
Det var väldigt fint där men vid Shrinen vid vattnet var det en såå lång kö med folk som skulle ta kort under den. Vi skippade de och tog kort under en annan istället (Tack för tålamodet mamma när alla bilder blev suddiga pga kameran..).
Vi tog sedan bussen till ett boende som Akikos mamma hade fixat. Det låg uppe i bergen och var ett väldigt häftigt ställe.

När vi kommer in i rummet där vi ska bo står det ett väldigt lågt bord på golvet, det är stolar utan ben runt bordet(man satt alltså på golvet fast på en slags stol) och vi blir serverade te och en gelé-bakelse(gjord på bönor). Te:et smakade som någon slags fisk-buljong och för mig var det en väldigt annorlunda smak.
Man kunde bada i varma källor på stället och vi hinner med ett snabbt dopp innan maten(berättar mer om badet i morgondagens inlägg).
Maten som Yukiko har förbeställt är traditionell Japansk mat. När vi sätter oss har vi ett gäng smårätter framför oss. Vi äter upp på alla tallrikar och tror att det var maten vi skulle få för kvällen. Inte helt mätta när Akiko frågar om vi vill smaka på en soppa som hon tillagade själv vid bordet. De hade lagt fram grönsaker och rått kött som hon själv la ner i en stor gryta. Vi smakar på hennes mat och då kommer de in med en till tallrik till oss.. Vi äter upp den och ännu en till tallrik kommer in. Såhär håller det på hela kvällen och till slut orkar vi knappt äta upp. Totalt fick vi 10 olika rätter plus att vi alla smakade Akikos. Emil och Morfar hade en lite annan rätt från början och fick steka maten själva på lava!!
Tror nästan alla rätter, eller iaf 90% hade någon slags fisk i sig. De är väldigt glada i fisk här!
Vi rullar upp till rummet och ser då att de lagt ut tunna madrasser på golvet, där vi ska sova. Tjejerna sov för sig och killarna för sig. Det var väldigt mysigt, som när man var liten och hade övernattning med kompisar.

Juste! Jag glömde nästan kimonosen!! Vi fick kimonos när vi checkade in. Linda var med när de skulle ta fram kimonosen åt oss och det synade henne länge innan de förmodligen tog de längsta kimonosen de kunde hitta.. Haha!
Dessa kimonos hade vi på oss innan badet, direkt efter badet gick vi och åt middag i dem och sedan kröp man ner i sängen med dem på sig. Det var väldigt sköna. Man gick även runt med tofflor på sig och inne på toa fanns ett par "toa-tofflor" man skulle ha på sig när man gick på toa.

Massa bilder från idag om du orkar kolla ;)
 
 I tåget upp till bergen: 
 
De har väldigt gröna berg! På den bron åkte vi!!
 
En aktiv vulkan vi skulle åkt linbana över, men fick ta en buss runt istället:
 
Vi åkte ner till sjön Ashi där vi tog en sådan här båt över till museumet. I bakgrunden syns även Fuji berget lite.. :)
 
Mönstret på dessa askar och funktionen att man ska klura ut hur man låser upp och öppnar asken kommer från detta området:
 
Oskar och Emil blev intervjuade av Japansk TV: 
 
På toppen av museumsbyn: 
 
 
En allé av väldigt stora träd, men ser inte riktigt hur stora dom är: 
 
Sedan såg vi då Fuji och sprang ner till sjön: 
 
Vi gick bort till den röda bågen(Shrins kallas de) som ni ser i bilden ovan, där var såå lång kö så vi fick vidare mot palatset/templet och gick förbi denna:
 
Sedan åkte vi till stället vi skulle bo på. Där bjöds vi på te som smakade fiskbuljong och någon speciell gelé kaka gjord på svarta bönor:
 
Vi fick sedan våra kimonos:
 
Hjälmarna fanns i varje rum om det skulle bli jordbävning (vet dock inte hur mycket dom skulle skydda oss..:))
 
Sedan var det då bad och ca 10 rätters middag!! 
 
 
 
En väldigt lång men bra dag!! 
 
//Klara

DAG 9: Första dagen i Tokyo

Hej!! 

Idag kom jag till Tokyo vid 5 tiden på morgonen. Sov 1.5h denna natt eftersom jag flög sent. Jag tog mig till en tågstation i området där vi skulle bo och försökte få in väskan i ett skåp. Packade om väskan massa gånger men skåpet var för litet. Mobilen höll på att dö och jag hittade inga uttag, en jobbig start på Tokyo.

Köpte en japansk laddare och hittade tillslut ett Starbucks där jag satt tills Mamma, Oskar, Emil, Linda, Morfar och Akiko kom!
Har bara varit iväg en vecka.. Men oj vad jag grät när vi träffades! Haha skönt att de är här.
Vi gick och åt Japansk lunch, rå fisk, som var såå gott!! Sedan tog vi oss till boendet och lämnade väskorna. Vi tog oss till Shibuya och kollade på en staty av hunden Hachiko. Vi gick även och kollade på ett sjukt stort övergångsställe där det blir grönt åt alla håll samtidigt. När vi skulle gå upp för att se det från ovan, var det massor av asiater på ett ställe och de såg ut som de väntade på något. Vi stod och kollade vad det var som hände och tillslut kom ett gäng tjejer ut från en trappa. De var tydligen kända och kallar sig "IZ one". Vi hade aldrig hört talas om dem, men de var japanska/sydkoreaner som sjöng.
Vi gick och handlade lite frukost till morgondagen i en större shop. De hade så mycket speciella saker där som vi inte var vana vid. Man kunde köpa torkad fisk och torkade krabbor som snacks.. även larver. De har ett speciellt Te som de kallar Matcha. Man kunde köpa allt möjligt med Matcha-smak på. Vi nöjde oss med lite yoghurt, flingor och nudlar. Oskar köpte en flaska Sake, som är sprit gjord i Japan.
Ingen av oss hade sovit så länge natten till idag, så vi åkte hemåt ganska tidigt för att vila lite och duscha av oss flyg-svetten. Det var mycket varmare än jag trodde här, ca 27 grader! Hade alldeles för mycket kläder på mig sedan flyget.

När vi kom in och kollade lite mer noga på boendet visade det sig vara väldigt mycket mindre än vi trodde. Det var ett rum med 3 dubbelsängar (120cm), ett pyttelitet kök och toa+dusch. Sängarna var kanske inte riktigt avsedda för 6 svenskar att dela på. Vi tog av en madrass från en säng och så sov Emil på golvet. Det var bara ett täcke i varje säng så han fick lite handdukar och saronger som täcke... Vi delade ett täcke så en fick ha påslakanet och Oskar hade täcket utan påslakan.. täcket var ganska äckligt men han lånade mitt sov-lakan och hade mellan. Det finns ingen stans att sitta förutom i sängarna, så här kommer vi nog inte spendera så mycket tid.. men det var billigt!!  

Boendet ligger dock väldigt bra, har en station med tåget till både Shibuya och Shingjuku, vilket är två större hållplatser.

Vi gick ut och åt i kvarteret där vi bor, sedan la vi oss vid åtta.. :)

Bilder från första dagen i Tokyo:

Sushi till lunch, alltså inte Svensk sushi utan rå fisk: 

 
Trötta: 
Hunden Hachiko, som väntade på sin ägare på stationen även efter ägaren gick bort: 
 
Stor korsning i Shibuya: 
Torkad fisk som snacks.. 
 Sängarna, man ser även de andra sängarna på bild och rummet är inte större än såhär.. :) 
 

//Klara


DAG 8: "Kinas Venedig" - Zhujiajia

Hej!!
Idag gick jag upp tidigt för att packa ihop det sista innan jag skulle checka ut från hostellet(kunde lämna stor-väskan där hela dagen). Jag skulle även träffa Alba(spanjorskan) för att åka iväg på en dagstur.
Vi sågs vid en tunnelbanestation på vägen. Tunnelbanorna är såå stora här och Internet funkar inte överallt. Vi bestämde oss för att ses där man hoppar på tåget allra längst fram. Därifrån tar vi sedan tunnelbanan ca 1.5h ut från Shanghai (men vi är fortfarande kvar i Shanghai). Där visste vi att det skulle finnas ett slags "Kinesiskt Venedig" och området hette Zhujiajia. Vi gick och gick men hittade det inte. Frågade folk och de visade oss åt samma håll men med olika direktiv. Vi hittade en fin park istället där folk dansade, tränade, sjöng och gjorde Yoga. Det var väldigt mysigt i parken och man blev nästan sugen på att dansa själv.

När vi gick vilse gick vi över en bro där de höll på att lägga ny asfalt. Båda blev förvånade över att de inte hade några avspärrningar. Bilar, mopeder, gåntrafikanter, asfalt-maskiner och arbetarna gick runt överallt och de pausade inte jobbet utan tutade bara och körde på.
Det var ca 30 grader och strålande sol och när vi gått fram och tillbaka i ca 1h tappar vi nästan hoppet. Då springer vi på en man som tydligt visar raka direktiv med handen hur vi ska gå och det blev rätt!!
Det var väldigt fint och mysigt där. Men vi höll oss först i utkanten av området där vi var helt själva. Sedan gick vi mot där själva området var utpekat för turister och där var tjockt med folk och såklart olika stånd som sålde krimskrams och mat av alla dess slag.
Det var nog inte riktigt som Venedig(har inte varit där) men husen låg precis vid vattnet och de gick små åar lite här och där.
Själva området var ganska litet, så vi var klara redan vid 13. Vi käkar och tar tunnelbanan till området där jag bor. Tydligen bodde jag väldigt nära en sjukt stor shoppinggata och köpcentrum. Vi går runt där ett tag och båda är ganska trötta. Alba börjar känna sig förkyld och drar hem och jag kollar vidare lite. Det var väldigt roligt att hänga med någon och Alba var supertrevlig och rolig! Utan henne hade nog dagen varit lite småseg och jag hade förmodligen dratt hem när jag inte hittade vatten-byn.
Väl på hostellet hänger jag i receptionen eftersom jag hade checkat ut från mitt rum. Inser att det är DÄR jag skulle hängt för att träffa folk(nu vet jag till nästa ställe). Träffar många som jag småsnackar med men snackar mest med en amerikan som också skulle flyga ikväll. Han var kanske runt 40 och superrolig. Han var över 2 meter lång och hade bott på massa ställen och rest så mycket. Han gav mig tips om en hike att göra i Hongkong. Hans tjej jobbade på hostellet så det var därför han hängde där. Det var kul att hänga där och tiden gick snabbt när man snackade med folk. Köpte även en sjukt god pannkaka(mer som en gigantisk wrap) och jag var lite besviken att jag hittade det stället sista kvällen.. :)
Nu sitter jag på flygplatsen och var 4h tidig.. väntar på att check-in ska öppna. Ikväll 1.10 flyger jag till Tokyo, vilket ska ta ca 2-3h. Sen när jag landat i Tokyo är kl strax efter 5. Det blir inte många timmars sömn inatt, men gick de att överleva på 2h sömn i Peking ska det gå i Tokyo med!
I Tokyo möter Mamma, Oskar, Linda, Emil och Morfar upp mig!! :D Akiko ska vi såklart också träffa! Längtar!!

Zhujiajia: 

 
Mina lår ser oändligt långa ut... särskilt när mannen ser så kort ut 
Alba :D 
Shoppinggatan från köpcentret:
Ett fint hus:
Den goda pannkakan: 
 

//Klara


DAG 7: Världens högsta obervatiorium

Hej!!
Började dagen med att ta mig till People Square där jag satte mig och åt frukost. People Square är ett parkområde och Pavel, den tjeckiska killen, hann även på båt-turen berätta att i den parken går föräldrar runt med information om deras barn för att hitta personer som de kan gifta barnen med.. Barnen är inte med där, eller döttrarna vet jag inte är med men vet inte om männen är där. Sedan fixar föräldrarna tex en middag och säger att de ska träffa några vänners vänner som de inte träffat på väldigt länge, och bjuder med dottern. Jag vet inte om detta till 100 procent stämmer, men iaf 2 pers jag träffat har sagt det. Nästan som en dejtingapp i riktiga livet fast att mamma och pappa skulle välja vem jag ska på dejt med.. kanske spännande? ;) 

Idag skulle jag göra ett nytt försök i att åka upp och se staden från ovan, jag bestämde mig för att jag betalar för det denna gång. Det fanns 3 skyskrapor bredvid varandra och en av dem hade världens högsta obeservstionsdäck. Jag tänkte först bara ta den billiga skyskrapan där man inte kommer lika högt upp(men ändå väldigt högt). Jag gick på stråket vid vattnet som kallas The Bund och funderade på hur jag skulle göra. Det var även här baren från igår var.

När jag gick där var det två Kinesiska tjejer som bad mig ta kort på dem. När jag hade gjort det började de prata med mig på knagglig engelska och berättade att de var från centrala Kina. Sen sa de att vi skulle åt samma håll och följde mig. Men precis när vi började gå kom en polis fram och sa något till tjejerna och föste mig bort från dom. Han pekade på dom och skakade på huvudet. Jag tror han sett dom innan eller visste vad för fuffens de skulle köra. Glad att polisen sa till dom och jag hade alla mina saker i behåll!

Jag hade egentligen lite smått panik för vilket höghus jag ens skulle åka upp i för det är så sjukt högt. Rädd för höjder började jag överväga om jag ens skulle upp, till vilken nytta om jag blev livrädd där uppe?! Tänk vad lång tid hissen skulle ta med!!
Men bästa KBT- behandlingen är ju att utsätta sig för det.. så jag kom fram till att är jag så nära världens högsta observatorium, då känns de dumt att åka upp i ett annat torn..
Sagt och gjort! Det var som tur var inte så mycket folk där, vilket gjorde det lättare och mindre klaustrofobiskt. Hissen upp är världens snabbaste hiss som åker i 18m/sek, så de gick snabbt att komma upp, även om det var 118 våningar upp. Observationsdäcket var 546m över marken och själva byggnaden är totalt 632meter hög. Det var helt sjukt var högt det var! Man såg såå långt och från att tro att staden var några skyskrapor(men ändå väldigt stor), förstod man HUR stort Shanghai är. Det var hus så långt man kunde se åt alla håll. Det sköljde över mig med rädslor då och då och då ville jag inte vara nära kanten(även om det var fönster). När jag inte var rädd stod jag bara och tittade och ville knappt ner för det var så häftigt, sen sköljde en rädsla över och jag ville bara ner. Så gick de fram o tillbaka, det var hat-kärlek till att vara där uppe. Jag ville stanna men samtidigt ville jag inte vara där.. :)
Precis när jag bestämt mig för att åka ner igen, ser jag FÖNSTERPUTSARE UTANFÖR FÖNSTRET I EN LITEN WIRE-HISS!! Det var det sjukaste jag sett. I New york såg vi några som putsade på vissa hus, men så här högt upp har jag aldrig varit med om!! Jag var verkligen inte avundsjuk på deras jobb, men de såg glada ut när de såg oss titta och ta kort. Jag fick nästan själv svindel för deras skull.. Verkligen coola killar!!
Jag gick sen till en trädgården jag letade efter igår, men den visade sig vara stängd. Bredvid där var det ett område med fina hus och många småaffärer. Det var häftigt där inne och kul att sett men det lockar inte mig att shoppa loss där.
Sen gick jag runt i Shanghai och tog mig sakta tillbaka till hostellet.
Har ätit gott idag och haft en bra dag med mycket promenad, ca 30 grader och strålande sol. De är dock duktiga på att ha träd/skugga typ överallt!
Kvällen ägnades åt att kolla upp grejer inför morgondagens flygresa och även dagstur till "Kinesiska Venedig". Det gick sådär eftersom Internet fungerade dåligt.

Här kommer lite bilder från idag!

Frukost i People Square, friterat bröd med typ en köttbulle innuti:

 
The Bund åt ena hållet: 
 The Bund åt andra hållet:

Skyskraporna i dagsljus från The Bund: 

 

Utsikten åt ena hållet uppe i Shanghai Tower:

 
Helt sjukt att se skyskrapor ovanifrån:
Och här har vi en av hjältarna: 
De fina husen där det var småstånd i: 
 
Åt någon slags crepes med denna frukten i. Smakade liite som cocos så vågade inte äta så mycket. Senast jag åt färsk cocos var i Worcester när käkarna/kinderna svullnade upp så jag såg ut som en hamster..

//Klara

 


DAG 6: Upptäcka Shanghai

Hej!!
Idag vaknade jag upp i Shanghai och åkte över till en udde med skyskrapor och häftiga byggnader. Började med att kolla på Pearl Tower och skulle sedan gå utmed floden där det var fin gångbana. Råkade gå förbi en kiosk där de sålde biljetter för båttur på floden. Nappade direkt och hoppade på båten som precis skulle avgå. Den körde fram och tillbaka åt två olika håll och 45 min senare var den tillbaka. Det var häftigt men jag hade kunnat leva utan det. Det var fullt med asiater på båten som tog kort hela tiden. Vissa kom fram och ville ta kort med mig och en man ville ta kort hela tiden, så tillslut tröttnade jag och gick till ett annat ställe på båten. När båten var iland promenerade jag längs vattnet ner mot de andra kända skyskraporna. Jag orkade inte betala för att åka upp och kolla på utsikten, så jag åkte upp till den restaurang som låg högst upp i ett torn(våning 68). Jag frågar kyparen om jag bara kan beställa en öl.. och han säger att tyvärr har de bara 3-5 rätters menyer där. Jag får kolla på menyn och är ärlig och säger: detta är för dyrt för mig, jag ville egentligen bara kolla på utsikten. Han leder mig in och så får jag snabbt kolla ut och ta kort. Inser sen att det var en Michelin restaurang jag var på och skäms lite.. Lameloise hette den. Jag åker ner ingen och tänker ta nya tag i morgon.
 
Jag tar mig sedan till en lokal färja som tar mig över till min sida stan. Går sedan för att hitta Yu Garden som jag fattat ska vara någon park men lyckas inte hitta det. På färjan träffar jag en tjeckisk kille (klart han hette Pavel) som har varit i Shanghai några dagar och snart ska åka tillbaka till Beijing där han pluggar. Han berättar om Rouge Bar som ska vara ett häftigt ställe och förklarar hur jag kan få gratis inträde och gratis drinkar. Är trött i benen och mobilens batteri på väg att dö så jag går hemåt och vilar och äter.
 
Jag blir mer och mer taggad på att gå till den där baren Pavel pratade om och försöker få med Spanjorskan som jag tidigare träffat. Hon och hennes kompis hade andra planer och jag går då upp i baren på hostellet för att se om man kan få med sig någon. Där är helt tomt... jag gick ner till mitt rum igen, kände mig väldigt ensam och läste ett brev från Mathilda "När du behöver en vän". Ett fint, värmande och peppande brev som fick mig att faktiskt inte känna mig så ensam. Jag blev taggad och efter snack mer fler kompisar kom jag fram till att jag drar dit själv. För att jag skulle kunna använda Pavels tips och gå in gratis och få gratis drinkar behövde jag vara där mellan 22-23. Jag åkte dit tidigare för jag ville inte vara ute för sent. Kollade även med hostelet vad de skulle kosta att ta taxi hem och tog ett kort med hostel-adressen på kinesiska. När jag kom fram gick jag och skulle ta ut pengar för jag fick för mig att det var ganska dyrt med dricka på baren. Jag försökte slå in koden 3 gånger och tillslut spottar maskinen ut kortet och säger att jag skrivit fel kod. Vad jag inte förstod var att siffrorna på vissa automater sitter på andra ställen än så som vi har i Sverige.. så fast jag tryckte på "rätt" siffror för mig, så satt de på andra ställen..
Jag går vidare mot baren och är precis vid vattnet så tar en titt vid floden först, så fint med alla skyskrapor som lyser upp i mörkret. Kommer tillslut in på Rouge Bar och den har utsikt över hela udden med skyskrapor. Jag kom dit innan 22 så jag struntade i Pavels tips. Jag betalade och gick in och då ingick en drink. Inne är det ganska lite folk för det var fortfarande tidigt. Jag står och njuter av utsikten och tycker mig höra något svenskt ord från några. Ursäktar mig och frågar männen framför om de pratar svenska, vilket det gjorde!!
Jag hänger med dem ett tag och det är tydligen ganska högt uppsatta på ett företag i Göteborg. De har jobbat på Volvo innan så vi pratar en del om de och de bjuder mig på drinkar (tur för mig för jag hade ju inga kontanter kvar, och pappa: de var snälla gubbar med lite för mycket pengar, så inga snuskgubbar ;)). Vi snackar på ganska länge om allt och inget innan jag börjar ta mig hemåt. Börjar gå för det tog bara 20 min men två taxis stannar mig och vill erbjuda körning. Hostellet sa att jag skulle ge max 20RMB och taxi-gubbarna vill ha 100.. Jag tackar nej och går hem istället. Stannar på vägen och köper dumplings, vilken nattamat (dessa var väldigt goda!)!!
Jag är glad att jag gick ut själv och fick se en häftig bar, utsikt och dessutom träffa roliga svenskar!
Jag kände mig heller inte rädd eller osäker någonstanns. Det är dessutom så många poliser där det är mycket turister så det finns alltid någon att be om hjälp. 
 
Ute med båtturen: 
Pearl Tower är det med en boll på sig, de långa smala: 
Promenad längs floden:
Ett väldigt speciellt hus, ser gammalt ut längst ner och sen massa glas ovanför: 
Utsikten från våning 68(Michelin restaurangen Lameloise): 
Gick även förbi massa små marknader+ tusen mopeder. Alla åker moped här, gammal som ung och de är knäppt tysta.. man hör dem inte och de kör som galningar.
 
Juste!! Jag var på fotmassage innan jag gick hem. Låg ett precis vid hotellet. Verkar vara poppis för de kom in många locals medan jag var där. En som jobbade där sov i en stol bredvid mig och snarkade så högt.. medan de masserade hade de på kinesisk tv och sätt och kollade undertiden. Kändes väldigt ovant men de var ju väldigt Skönt även om han inte tittade på min fot hela tiden ;)
Utsikten från baren (man kunde få samma utsikt från marken nere vid floden med, detta var kanske bara 5-6 våningar upp: 
 
 
//Klara

DAG 5: Tåg till Shanghai

Hej!
Tog sovmorgon idag och skippade att gå till Lama templet som låg precis vid hotellet. Tänkte gått dit men tyckte jag behövde sova lite. Hittade friterat bröd till frukost och packade ihop mina grejer.
Jag tänkte åka ett snabbtåg vid 12 men hade inte riktigt fattat att tåget bara gick från södra Beijing. Jag tog tunnelbanan till Beijing stationen och sprang runt som en galning innan jag hittade vart man köper biljetter. När jag kommer fram måste jag byta kö för att köpa biljett till Shanghai. Står i ytterligare en kö och när jag väl kommer fram säger de att jag måste till Beijing Södra station för att åka till Shanghai. Då var det bara leta reda på tunnelbanan igen och åka till Beijing Södra. Väl där är det lite lättare att hitta vart jag köper biljetter. Klockan är över 12 så det tåget har redan gått. Alla klass 2 platser på nästa snabbtåg var fulla och klass 1 biljetterna var väldigt dyra. Jag köper biljett till ett vanligt tåg som avgår 13.45 och är framme i Shanghai runt 20.15.
Jag har kommit fram till att det bara blir jobbigare och dyrare om jag är lat. Biljetten hade jag kunnat köpa tidigare, eller iaf kollat upp tidigare att tåget bara gick från Beijing Södra. Sen tänkte jag att man kan köpa vatten på tåget för jag orkade inte leta efter de när jag var på stationen. Vattnet på tåget kostade ca 5 gånger mer än om jag köpt de i en affär innan jag gick från stan..
På tåget blev de dem sista riskakorna jag hade med från Sverige och banan och godis som lunch/fika/kvällsmat. Jag hade i alla fall lärt mig av förra gången jag skulle hitta boende så nu hade jag tagit kort på vägbeskrivningen, vilket gjorde det lätt att hitta till boendet. Jag var även mer van vid tunnelbanorna nu så fast det var nya linjer var det lättare att hitta. Väl framme på The Phoenix hostel hade jag bokat säng i social (4 bäddar bara tjejer). Några av tjejernas flyg var tydligen inställt så de hade stannat fler nätter, jag blev då flyttad till ett egen rum. Det är ganska skönt att vara själv i ett rum, men blev ändå lite besviken att jag inte skulle få träffa andra. Tror kanske att jag kommer tröttna på att bo med andra tillslut så det är kanske bara njuta medan man kan ;) Spanjorskan från igår skrev och ville åka på en dagstur till "Kinas venedig" som jag också tänkt åka till. Så de bokade vi upp att vi ska göra på onsdag i alla fall :) det blir kul!
Kom till hostellet ganska sent men gick och skulle ta ut pengar och hitta lite mat innan jag la mig i sängen. Att ta ut pengar var inte det lättaste för automaten var bara på kinesiska.. tur jag hade laddat ner Google översätt med engelska/kinesiska där man kan ta bild, så översätter den. Det blev inte superbra översättningar men efter några försök hade jag tagit ut pengar och fått tillbaka mitt kort! :)
Jag sov väldigt mycket på tåget, fast att jag tog sovmorgon idag.. men när jag inte sov kollade jag ut genom fönstret och det var väldigt fina vyer. Det var allt ifrån skyskrapor till höghus som stack upp ur ingenting till små fyrkantiga betong "sjul" och vissa hus såg obebodda ut. 
 
Här är på tågstationen, var lite som på flygplatser att man skulle till ett visst nummer och visa biljetten där med innan man gick ner till tåget. Väldigt mycket folk! 
Utsikt från tåget (vet fortfarande inte hur jag vänder bilder):
En fin solnedgång från tåget: 
Friterad kyckling och sötsur sås köpt i ett hål i väggen, som sen kvällsmat: 
 
 P.s har ont i benen sen alla trappor igår.. Haha tror jag får börja träna lite mer ;) 
 
//Klara

DAG 4: Kinesiska muren

Hej!
Gick upp tidigt idag med (6.00)! Ville hitta frukost innan jag skulle åka på tur till Kinesiska muren. Efter lite pekande och showade hittade jag tillslut mat som jag kunde ta med mig till hotellet.
När tourbussen kom blev jag näst intill överlycklig över att det bara var 5 pers i bilen. Tänkte att detta var ju en bra tur med lagom mycket folk. Vi kör såklart sedan och ska byta till en minibuss(det var ju för bra för att vara sant). När bussen är full kommer guiden och berättar att hon är guide för vår och en till buss.. Ca 25 Pers ska på turen tillsammans. Det tar ett tag innan vi kommer ut från staden och när trafiken släppt kör vi i ca 1h innan det är kissepaus. Tillslut (ca 3h senare) kommer vi fram till där vi ska börja gå muren. Vår tur startade i Jin Shan Ling. Till en början var det inte så många turister, bara vi från bussen (och 25 pers spreds snabbt ut). Så häftigt att komma upp på muren! Muren gick sick-sack och upp och ner, men efter varje jobbig uppförsbacke var det bara vända sig om och se på utsikten så glömde man hur jobbigt det var. Jag tyckte nästan nedförsbackarna var värst, det var höga och smala trappsteg och knappt något att hålla sig i. Så häftig upplevelse och även om bilderna är häftiga är det ÄNNU mäktigare i verkligheten. Den sista delen vi gick var det allra minst turister på och den var även finast. Den var inte renoverad och trapporna till torna var sönder på sina ställen så de låg bara stenar i en hög man fick försöka klättra på. Efter vi hade gått på muren väntade vi in alla innan vi gick till bussarna. Vi som väntade trängdes i skuggan på muren. Sedan åkte vi och åt mat alla tillsammans på ett ställe nära muren. Vi fick massa smårätter på borden också delade man av dem. Det var gott men vissa rätter var väldigt starka. Jag snackade med lite folk på bussen men lyckades även sova en sväng. Man blev ju dödstrött efter att ha varit ute i solen så länge och svettats.
Kinas nationaldag är om ca 2 veckor (1 oktober) och de har börjat med massa förberedelser inför detta. De har därför stängt av många vägar i stan och bussen släppte oss alla därför vid en tunnelbanestation precis utanför stan. Han släppte oss vid en refug mitt i vägen (vilket verkar vanligt, att de bara stannar intill kanten eller vid en refug). Vi gick alla till tunnelbanan och efter jag åkt hem och duschat skulle jag åka och träffa två kanadensare och en spanjorska som jag träffade på turen. Jag gick och testade alla uppgångar till tunnelbanan vid mig men allt var stängt pga förberedelserna för nationaldagen. Jag försökte få tag på en taxi men gav tillslut upp och tog mig tillbaka till hotellet. Där frågade jag receptionisten om vad det är som händer, varför alla vägar är avstängda. Han visade en film där det körde pansarvagnar på vägen, vet inte om de ska transporteras till himmelska fridens torg där det verkar vara något stohej, eller om det bara var en parad. Spanjorskan jag skulle träffa ska även hon till Shanghai i morgon så vi sa att vi kan höras i dagarna och ses då istället!
 
Det gjorde inget att det var 25 pers på turen, för man hade alltid någon att prata med på muren, snackade med en del olika och det var roligt att träffa lite folk igen, som förstod engelska ;) 
 
Jag åt förresten världens äckligaste dumplings idag.. inte alls lika goda som de jag åt igår. Vet inte om de var fyllda med vitlök eller vad det var för stark smak.. men fick t.o.m lämna några för jag inte kunde äta upp.
 
Här kommer lite bilder från dagen!
 
 
Det var fullt med bäfisar på muren, vet inte varför de trivdes så bra där men de flög omkring överallt. Gräshoppor och gigantiska getingar fanns det med. Sedan hittade vi några ödlor där muren var gammal och även en bönsyrsa(som jag sett i böcker när jag var liten och hatade för den såg så äcklig ut..) som jag "äntligen" fick se på riktigt ;) 
 
 
//Klara

DAG 3: Turistar i Peking

Hej! 
Idag var jag uppe tidigt för att hinna till förbjudna staden tills det öppnade och slippa lika lång kö som igår..
Innan jag åkte dit köpte jag en slags wrap/omelett och en varm mjölkdryck. Det är tydligen vanligt att äta, minns inte vad det hette dock.
Idag hittade jag rätt efter att jag gått igenom säkerhetskrollerna. Jag fick se förbjudna staden och himmelska fridens torg. Man såg dock inte så mycket av torget för att de hade spärrat av och satt upp väggar och tält. Sen var det så mycket turister med så man såg nästan bara dem.. :) förbjudna staden häftigt men allt tappade lite sin charm när det var så mycket folk överallt. Det var som att turisterna bara gick exakt raka vägen genom området. Gick man tex några steg åt vänster, var de knappt några människor och vände man sig åt vänster sen såg man i princip ingen. 
 
 
Efter förbjudna staden gick jag en ganska bra bit för att ta tunnelbanan till sommar palatset. När jag gick över en bro var gångbanan halvt avspärrat av poliser. Jag frågade om jag fick gå in och det fick jag. Halvvägs in stannar jag och tar ett kort från bron ut över vattnet. Då springer en polis mot mig och skriker och jag fattar inte riktigt men det verkar OK att bara fortsätta gå. Jag ser att gångbanan på andra sidan vägen inte har poliser. Mitt på bron står även två poliser/militärer i högvakt(?!). Jag förstod och förstår fortfarande inte vad det var för speciellt med den sidan av bron.  
 
Tillslut kommer jag fram till Sommar palatset, fötterna värker redan trotts att klockan bara är 11. Det är väldigt fint område vid en sjö men även där massa turister (såklart). Strax innan 12 får jag en dipp och är nära på att dra hem. Jag går och äter istället och har sedan lite mer energi för att ta mig upp till palatset. Det är väldigt fint och högst upp är det världens utsikt över sjön och staden. Jag är glad att jag inte åkte hem. 
Jag går runt där i några timmar innan jag åker hem och tar en powernap. Jag tar det lugnt på rummet och sedan går jag ut och äter dumplings. Hemma har jag inte gillar dumplings men tänkte att jag måste testa när jag väl är här. Det var faktiskt väldigt gott! 
 
Nu ska jag försöka ladda upp lite bilder här och sedan blir det en tidig kväll!
 
Tror förresten aldrig jag har vilat min röst så mycket. Det är självmant och väldigt Skönt att gå runt själv i min egna värld, men kom på att jag knappt pratat med någon förutom sagt tack när jag ätit eller frågat om vägen. Det blir bara att jag pekar på det jag vill äta för de inte förstår engelska. 
 
 Himmelska fridens torg:
 
 I de lite mindre turistiga områdena påväg till Sommar palatset: 
Sommar palatset: 
 Bad en kille ta ett kort på mig under en fin färgglad båge.. kortet blev inte så lyckat: 
Solen i ögonen men lyckades inte stå ivägen för palatset i bakgrunden(som jag gjorde på alla andra kort):
 Taken i alla byggnader är så fina! 
Utsikt högst upp ifrån från Sommar palatset:
Dumplings till kvällsmat och öl i världens minsta glas(vet inte hur jag roterar bilden..):
 
//Klara 

Asien resan dag 1 och 2

Hej, kul att du har hittat hit :) 
 
Jag tänkte att jag kunde starta en blogg för att kunna skriva av mig vad jag gör så jag slipper peppra folk och så kan alla som vill gå in och läsa.
Jag hade kanske en tanke om att bli influenser år 2011, för då startade jag tydligen denna blogg. Vad jag kan se är det dock inga inlägg så tror jag insåg att de inte var något för mig. Jag vet inte hur länge jag kommer vara aktiv här men ett inlägg kan jag iaf få upp.
 
 
DAG 1, 18 september: 
Tog mig tidigt till Kastrup för jag hade inte riktigt fattat om jag skulle checka in online eller bara på flygplatsen. Sov hos Oskar i Malmö innan, så mysigt och så skönt att vara nära flygplatsen. Kollade passande nog på filmen "Tall Girl" innan jag ska till där majoriteten är kortare än mig. Kom till flygplatsen i väldigt god tid och allt gick bra. Flyget till Prag hade väldigt mycket luftgropar så där blev det lite dödsångest. Väl i Prag hade jag 3 timmar att slå ihjäl så jag käkade lite och sen gick jag runt i flygplatsen tills jag hade nästan 10 000 steg.. :) tror de började känna igen mig på ställena jag gick förbi ex antal gånger. Väl på planet var det en del säten lediga så jag tog ett 2-säte för mig själv och bredde ut mig. Slog på nya Aladdin (aldrig sett Aladdin innan) på lill-tvn, maten kom in och jag beställde in vin och öl och gottade ner mig. Det blev bara 2h sömn innan vi landade i Peking 5.20 (23.20 svensk tid) men jag överlevde färden!
 
DAG 2, 19 september: 
Jag hade förstått innan att det kunde vara svårt med Google och vissa appar i Kina, men att inget skulle funka för mig fattade jag inte. Google maps och mina nedladdade kartor var bara att glömma. Jag hade adressen på boendet på en lapp och efter att ha blandat in ca 10 pers och åkt 2 olika subways kom jag tillslut till hotellet. Folk är så trevliga här!! Jag kunde inte checka in på rummet än så tog mig bort mot förbjudna staden och himmelska fridens torg. Innan jag drog dit skulle jag bara snabbt gå på toa, hotellet hade tydligen ingen toa förutom på rummen. De hänvisade mig till en allmän toalett som låg runt hörnen (ser såna överallt). Kommer in och det är bara bås, utan dörrar, med hål i golvet och ett bås med en toalett. Hinner inte ens sätta mig på toan innan en kvinna kommer in och sätter sig på ett hål mittemot och gör nummer 2.. där sitter vi mittemot varandra, ovant men varför inte! 
Väl vid förbjudna staden står jag i kö i ca 50 min (den var inte så lång men rörde sig knappt). Kön var för säkerhetskontroll in på området, vilket ifs är bra för det är sjukt mycket folk där! Det var i princip bara asiater och jag där och de köar ju inte som svenskar direkt. Fick jobba på tålamodet när folk trängde sig förbi mig och jag stod svenskt kvar och tyst tittade på och knöt näven i fickan. Tillslut kom jag i alla fall in. Jag vet inte om det var för att jag bara sovit 2h på nästan 1 dygn eller om det var för jag inte kan kinesiska.. Men på något vänster lyckas jag ta mig till något helt annat område än förbjudna staden och himmelska fridens torg. Tänkte för mig själv, skönt med så lite folk! När jag gått runt ett tag inser jag att det inte var hit jag skulle. Jag vänder och ska gå tillbaka men får inte komma in, jag hade tydligen lämnat området. Vakten hänvisar till kön jag stod i innan och jag ger upp. Jag går och äter, åker till hotellet och sover 4 timmar. Innan jag somnar får jag ett litet bryt (tror de var av trötthet). Jag skriver lite med Anton som hjälper mig skaffa en VPN och efter jag sovit är humöret bättre.
 
Jag går ut och äter Peking anka på ett ställe som var rekommenderat i "Mitt Peking". Kommer in på restaurangen och där står en man och uppträder genom att spela med knivar. Som tur är har jag bord långt borta och lyckas komma nästan precis när han slutar. Sedan börjar en annan show där en man är utklädd och dansar. När jag får in Peking ankan är det massa små skålar och jag fattar inte riktigt hur jag ska äta den. Personalen var ingen idé att fråga för de kom med en översättningsapp där de skrev "jag kan ta din order" när jag skulle beställa. Jag äter den som tacos/sommarrullar och det var SÅ SJUKT gott. Hua's Restaurang var stället och det ska jag komma ihåg tills nästa gång jag åker till Peking. Har även kämpat på med att äta med pinnar för jag inte vågat fråga om bestick. Kan nog ändå säga nu efter två måltider att jag kan äta med pinnar! *stolt* 
 
Vet inte hur jag laddar upp bilder här, men ska försöka få upp lite! Kul att du läst ända hit :) 
 
//Klara

RSS 2.0