DAG 33: Phnom Penh: S-21 och dödsfälten

Hej!!

Det gick faktiskt att sova igår och jag sov nästan 8h. Vet inte ens när baren stängde för jag somnade som en stock!!

Vi drog och skulle käka frukost på hostelet, men efter 15 min och ingen som tagit order gick vi till en supermarket och köpte yoghurt och Kelloggs.

Vi åkte sedan med hostelet till S-21 som var ett av över hundra fängelsen som de röda Khmererna hade kambodjaner fängslade. 17 april 1975 kom de röda khmererna (komunisterna) och berätta de att folk skulle bli flyttade till andra hem. De togs då till bland annat detta fängelse(S21). Här blev de torterade tills de erkänt ett straff de aldrig gjort. De som blev tillfångatagna var främst högt utbildade och vissa lantbrukare. Pol Pot som ledde detta var rädd för att dessa skulle kunna förstöra för honom i framtiden. De var så fruktansvärt att se bilder och höra hur de torterades där.
Vi lyssnade på ett band undertiden man gick runt i de olika byggnaderna. Vissa bilder var så brutala och hemska så jag fick gå ut och sätta mig. I slutet av allt satt en man och sålde sin bok. Mannen var en av få som överlevde fängelset. Efter att ha hört allt de blivit utsatta för och sedan träffa en blev jag helt skakig och visste inte vad jag skulle göra. Han måste vara så traumatiserad.. och att han dessutom sitter på samma fängelse och säljer sin bok.. de måste vara jobbigt att återvända dit varje dag.
Jag köpte boken men vet inte om jag någonsin vill läsa den..

Efter detta åt vi lite mango på ett fik och väntade på resten av gruppen. Mangos här är så sjukt goda!!

Vi åkte sedan till Dödsfälten.. vilket jag inte var så taggad på för jag var redan låg och fullproppad med ledsam information.

De tog ca 20 min med Tuk-tuk innan vi kom till Dödsfälten. Där hade de ljudband på svenska, de var väldigt skönt att höra de på svenska för man förstod ännu mer då.

Till dödsfälten skickades folk för att avrättas. I början skickades ca 30-50 Pers var tredje vecka, men efter ett tag skickades flera hundra om dagen. De hann inte avrätta alla så vissa fick övernatta i ett skjul där. De hade alla ögonbindel när de kördes dit och när de satt i skjulet.
De dödades genom att bli slagna med hammare, spetsade med järnspett, knivhuggna eller genom att få halsen avskuren med hjälp av stjälken på en växt. Jag kände på stjälken och den var faktiskt väldigt vass.. jag tror dock inte halsen gick av.. men de skär ett djupa såg och då kunde de varken skrika eller andas.
Undertiden de avrättade folk hade det högtalare i ett träd. De spelades hög musik så att ingen skulle höra skriken. De valde att inte skjuta ihjäl folk för att kulor var dyrt och andra hade kunnat höra skotten. Allt gjordes under väldig tystnad.
När de hade dödat personerna kastades de alla ner i massgravar på området. De berättade att det fortfarande är väldigt mycket ben och kläder kvar i marken. Vid regn brukar fler skelett och kläder komma fram i jorden.
När vi gick där såg man kläder som var fast i marken men som tittat fram.

De hade nu även grävt upp en del massgravar och lagt skeletten och skallarna i en Stupa, som var som en minnesplats för de som dött.

Dagen var väldigt påtaglig och det värsta är att det fortfarande är krig, tortyrer och hemskheter i världen. Att vi inte har lärt oss av alla fruktansvärda saker som redan hänt..

Vi åkte hem till hostelet och fick då kambodjansk mat på hostelet. Det var någon slags soppa och rispudding till efterrätt. Soppan var god men rispuddingen var lite för söt.. men kul att ha testat!

Vi gick sen och vilade lite innan vi gick till ett gym. Vi hade sagt att vi skulle träna minst 2 ggr i veckan när Erika var här.
Det var ganska dyrt på gymmet ca 150 kr för en gång. Men det var AC och de var ett väldigt stort gym! Vi körde ca 1h innan vi var döda och gick och duschade. Duscharna var väldigt fräscha och de hade även hårfön man kunde låna(yes!!). Det var väldigt skönt att träna och pumpa ur sig lite ilska ;)

Vi gick sedan till favvo-resturangen och åt igen. Denna gången tog jag bara en rätt för vi visste hur mycket mat man fick.
Efter gick vi hem för att kolla in baren. Det var pubquiz när vi kom dit och de spelade så hög musik. Vi var med lite på quizen men tyckte inte det var så kul.

Vi tog en tuk-tuk till en nattmarknad istället. De var kul att ha sett marknaden och en annan del av staden. Vi gick rund där ett tag men hittade inget riktigt kul ställe att gå till.

Vi kom in på en gata som såg lite festlig ut. Men när vi gick där såg vi att det bara satt västerländska män där bredvid små söta asiater... Vi gick snabbt därifrån och tyckte så synd om asiaterna.

Vi tog sedan en tuk-tuk hem igen och gick och köpte pizza ute på gatan. De hade en ugn bak på en moped. Haha de har alla möjliga saker på sina mopeder.
Vi bestämde oss för att åka vidare i morgon även om vi hade betalt för en natt till. Hostelet var inte så roligt och det kändes som vi inte hade så mycket att hitta på där.

Vi gick och la oss vid 12 och då verkade det som att baren vid oss stängde.

 

S-21 fängelset: alla fängelser hade olika nummer så detta var nr 21. 

I vissa rum hängde en bild på hur de hittade fången torterad till döds i de olika rummen. Sängen såg ut såhär och de var ingen madrass. De var även fastlåsa med fötterna där.

 
I dessa små "rum" ca 1.5x1.5 m bodde folk i. De var fastlåsta med fötterna i en järnpinne så de kunde inte rymma. De fick heller inte sitta upp utan var tvungna att ligga. Ville de sitt upp var de tvungna att fråga först..
 
Några av alla tjejer som dog där.
 
 
De satte upp nät efter att en hade hoppat från en våning. De ville inte att de skulle kunna dö så snabbt och lätt..
 
De vita lådorna är kistor för de 12 personer man hittade kvar i rummen när de skulle frita fångarna.
 
Minnes-stupan: 
 
Såg detta utanför, de soltorkar kött precis vid gatan.. Haha vet inte hur bra det kan vara: 
 
Vidare till Dödsfälten i tuk-tuk: 
 
En massgrav som idag blivit en liten sjö: 
 
Kläder och ben som låg kvar i marken: 
 
Växten som hade den vassa stjälken.
 
Närbild på stjälken.. ser ut som en såg och var riktigt vass.
 
Minnesstupan där de fortfarande skelett och skallar: 
 
Inne i stupan, man kan även se hur vissa blev dödade:(bland annat genom att bli spetsade i skallen)
 
Det var skallar från folk i alla olika åldrar. De spelade ingen roll om du var gammal eller ett barn.
 
Tillbaka från dödsfälten och maten vi fick: 
 
Rispuddingen, de rosa är någon slags gelé..
 
Gymmet, bildbevis!!
 
Man kunde spela massa spel på löpbandet: 
 
Hårfön och hårspray!!
 
På väg till resturangen: en mamma kör med sitt ena barn längst fram på moppen, och de andra ligger i hängmattan!! 
 
Maten, Erika åt sommarrullar och ja currykyckling med jordnötssås!
 
På nattmarknaden: 
 
 
 
Gatan med sliskiga västerländska gubbar.
 
Vid floden:
 
 
Pizzan!!
 
Den var inte så god.. hade någon konstig krydda på sig: 
 

Lång dag och fullproppad med information!! 

Blir nog en bra nattsömn efter att ha tränat med ;) 

//Klara 


Kommentarer
Postat av: Mamma

Kul att läsa och följa! Pussa

2019-11-29 @ 16:05:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0