Millennium Elephant foundation och Sigiriya Lion's Rock

Hej!!

Gick upp strax innan 7 idag och kände mig så utvilad. Längesen jag sov så gott!!

Jag packade ihop mina grejer och åt en väldigt gos frukostbuffé. De hade Sri Lankan mat också så som ris curry men jag var sugen på en mer väaterläsk buffé, vilket de också hade. Jag åt pannkakor, ägg, bacon och toast. Som marmelad fanns passionsfrukt marmelad som jag aldrig testat innan. Den var faktiskt väldigt god. De hade även ost och gurka att lägga på mackan, riktigt gott kaffe och apelsinjuice.
Utanför resturangen var en pool där de hade simskola för barn i området. Så smart att används hotellets pool för simskola!!

Jag checkade ut strax innan 8 och väntade i receptionen på Fernando. Hans bil stod där men han var inte där.. vet inte riktigt vart han var. Han sov hemma denna natten för han bodde i Negombo. Resten av nätterna ska han också sova på Hotel tror jag.

Vi började köra strax efter 8 och körde i ca 2h innan vi stannade vid Millenium Elephant foundation. Enligt schemat skulle vi stannat vid ett annat elefant hem men efter att jag läst på lite på Internet verkade de andra inte så bra för elefanterna. Det var även så turistigt och alla elefanter gick med kedjor.

Dit jag åkte var ett hem för elefanter de räddad som varit arbetare, blivit skadade eller varit på templen som attraktion.
Jag började med att mata en sjukt stor elefant. För att ge den mat la man gurkan i munnen på den och tungan var gigantisk!! Kändes som jag stoppade in halva armen i munnen. Jag gick sedan vidare till en liten flod där jag fick skrubba och bada en elefant. Det var en hona och hon var lite mindre än den första. En skötare bad henne lägga sig ner, sen skulle man skrubba henne med vatten och skal från en kokosnöt.
Han bad henne sen ställa sig upp och jag var inte beredd på det så blev sjukt rädd när hon rullade lite mot mig innan hon ställde sig. Jag stod bredvid henne och skulle ta ett kort och då (tror att skötaren sa åt henne att göra det) sprutade hon massa vatten flera gången på mig. Det var kul men också lite läskigt, de är såå stora djur!

Efter gick jag skölja av mig och en kille berättade lite fakta om elefanterna och visade ett gammal skelett från en elefant. Han berättade att de bytt ut alla kedjor mot tyg som de tar runt fötterna och sedan i tyget sätter de en kedja om det behövs. De är stora djur som har vilt i sig så för att kunna hantera dem behövde de ibland ha dem "kopplade". När jag var där var det folk som red på elefanterna. Han berättade att de bara har ett lakan och max 3 pers som rider samtidigt. Han sa även att de ska ta bort ridningen men att de lockar turister och att de har haft det för att få in mer pengar till elefanterna.
Jag tyckte de lät sådär.. eftersom det skulle vara ett "räddningshem" för elefanterna. De verkar också som att de elefanter de räddad stannar hos dem för gott för att de inte är vana vid det vilda. På ett sätt förstår jag det men på ett sätt kanske man kunde tränat tillbaka de vilda i dem. Plus att turister förmodligen inte hjälper dem med att känna sig vilda.. Han berättade dock att de hade en veterinär på plats och att volontärer kollade djuren varje dag så att de mådde bra.

Det var häftigt att bada och mata elefanterna, men det känns som ett lite för turistigt ställe för att kallas "Djurskyddsförening". Hade inte världens bästa magkänsla men stället verkade ändå bättre än det första jag skulle åkt till.

Efter elefanterna hade vi ca 3h till nästa ställe som heter Sigiriya. Efter bara ca 40 min stannar vi utmed en väldigt fin väg med massa skog runt om. Skogen var gummiträd och det var en liten tuk-tuk och ett stånd där vi stannade. Där sålde de kung kokosnötter som man kunde dricka och äta. Dessa kokosnötter smakar inte riktigt som de vanliga och de var helt orangea. Fernando bjöd mig på 2 glas kokosmjölk och fick även skopa ur en halv kockosnöt. De hade inga skedar utan högg ut en sked ur kockosnötens yttre skal. Jag var lite rädd igen att jag skulle få en allergisk reaktion men det gick bra denna gången med!! Mjölken från king-coconuts ska vara läkande.. Men vet inte riktigt hur. Hans engelska är lite svår att förstå, även om jag bokade "engelsktalande guide" haha.

Vi körde vidare och efter ca 1.5h stannade vi för att köpa öl och snacks till kvällen. Han hade berättat att det var dyrare att köpa pä hotellet och det fanns inga affärer nära där. Han visade 2 olika öl som var av märket Lion. En var en lager 4.8% och den andra en starköl som var 8.8%. Jag köpte två av varje så vi kunde smaka dem senare på kvällen.

När vi kört en liten bit till stannade vi för lunch. Det var ett häftigt ställe och maten var så god!! Jag beställde tradionell Sri Lankan mat och fick 12 små skålar framför mig och en stor skål ris. Jag köpte även en vattenmelon smoothie som var gjord på färsk vattenmelon. Jag vet inte exakt vad som var i skålarna men bild kommer längre ner.

Vi körde sedan vidare mot Sigiriya och The Lions Rock. Det är en väldigt känd klippa där en kung bodde. Helt sjukt att han bodde med den utsikten det var där uppe.
Jag gick uppför så många stentrappor och sedan kom en spiraltrappa i metall som gick rakt upp. Jag gick uppför den och trodde jag skulle komma närmare toppen.. Men där uppe var bara några målningar på stenen. Målningarna sas vara från när kungen bodde där men de såg verkligen ut som någon gjort de/fyllt i dem senare. Jag blev besviken att jag inte kom närmare toppen och fick gå en hemsk spiraltrappa ner igen..
Det var ännu fler stentrappor som sedan blev till metalltrappor. Jag var ganska skraj på vägen upp för trapporna var bara i luften.. stålrör var i berget men det var inget under trappstegen.

Väl uppe var jag dö-svettig, men OJ vilken utsikt åt alla håll!!! Hade jag haft en helikopter hade jag kunnat bo där ;)

Jag gick runt och kollade ett bra tag. Träffade två från Australien som jag snackade en stund med. Vi trodde vi kunde gå ner på andra sidan så vi gick massa trappor neråt.. innan vi insåg att vi var tvungna att gå ner på samma sida vi kom från. Så det var bara gå upp för alla trappor igen.
Konstigt nog var jag inte så rädd på vägen ner, även om man såg hur högt det var. Kanske har jag kommit över min höjdrädsla på denna resa??

Väl nere var det massa apor som hoppade omkring. De verkade dock inte bry sig om oss som tur var. Mitt vatten hade tagit slut på toppen och det var såå gott att köpa kallt vatten och en kall Fanta när vi kom ner. Slukade fantan på två klunkar kändes det som.

Jag ringde min chaufför, mötte upp honom och sa hejdå till australiensarna.
Vi körde till en supermarket där jag köpte mer vatten för kvällen och sedan körde vi in på en väldigt krokig och guppig sandväg mot hotellet. Hotellet låg mitt i "bushen" och Fernando berättade att på natten kan det komma förbi elefanter på vägen vi körde, för den gränsar till en nationalpark.

Det var inte ett lika lyxigt hotell denna gången. Jag hade ngt egna rum och vilade och duschade innan jag mötte upp Fernando för att äta middag och smaka ölen jag köpt.

Han som ägde hotellet sa att middagen ingick så jag beställde ris och kyckling. Jag väntade 1h och 40 min på maten... folk som kom efter mig fick mat före och de verkade inte nämnvärt bekymrade över att jag inte fått maten får vi frågat.
Tillslut kom den och jag slukade den snabbt och gick tillbaka upp till rummet och la mig ganska så direkt.

En häftig första heldag i Sri Lanka! Vilken väg vi än åker på är det så fin omgivning. De kör dock som dårar här med.. Haha omkörningar fast det är mötande trafik. Fernando verkar dock säker i sitt körande!

Frullen: 
 
Poolen där barnen har simskola:
 
Framsidan av hotellet: 
 
Passade på att laga väskan i bilen, tur jag tog med nål och tråd!! (Fått slänga min sax dock för jag glömde den i handbagaget vid en säkerhetskontroll när jag använt den till att klippa plåster..)
 
Vatten för 2kr!!
 
Elefant hemmet: 
 
Stoppa in hela handen:
 
I badet: 
 
Och skrubba lite:
 Lite till!!
 
Fick en dusch..
 
Och en till!!
 
I de lilla museumet de hade. Håller i en elefant tand.. Så sjukt stor!! Elefanter har bara 4a tänder men de är gigantiska. Ett riktigt skelett bredvid mig från en elefanthona.
 
Vidare på vägen, där vi stannade och drack och åt King kockosnöt. Bara ett litet stånd mitt ute i ingenstans.
 
Den orangea King kockosnöten. I bakgrunden ser man gummiträd och de har plast runt sig. Fattar inte riktigt varför, de var lite svårt att förstå när han förklarade. Men de har iaf plast på sig ;) 
 
Skeden han högg ned yxan, köttet var ganska slimeigt men milt och gott! 
 
Stod en buss vid ståndet. Vet inte vad den gjorde där för den var tom o de var inte mycket folk i sikte..
 
Vidare på vägen och lunch stället, satt där nere och det var bara jag där. Men det var väldigt god mat! 
 
Sri Lankan lunch, allt till bara mig! Längst upp till vänster har vi något slags kött(sådär gott), går vi höger vet jag inte vad det var.. något grönt. Sen har vi kycklingklubbor och under dem rös potatis(inte så god faktiskt). Till vänster om potatisen är det gula Dahl tror jag, någon slags curry och linser(gissar..). Sen är det popodoms, så goda att doppa i den gula röran!! 
Längst ner till vänster är någon slags kål tror jag och till höger om den äggplantor som var så goda!! Tror de var tillagade i någon honung eller sirap för de var så söta!  Sista skålen är bönor i någon marinad. Drack iskall vattenmelon shake till det, smakade så bra! 
Mycket gissningar men har ni bättre förslag så hör av er ;)
 
Såg den här växten igen och den påminde mig om de hemska den användes till i Kambodja :( den har så många taggar!!
 
The Lion's Rock i Sigiriya! Dit upp gick jag..
 
Gått i några trappor... svettigt!
 
Spiraltrappan jag egentligen inte behövt gå i...
 
Såg först nu hur jag såg ut i ansiktet... man ser inte riktigt hur sjukt svettig jag är, men kände mig nog ungefär som bilden visar.. :) 
 
Vände mig om i trappan upp..
 
Det var värt det, utsikten var så fin åt alla håll!!
 
 
 
 
 
På den vägen gick jag.. 
 
 
 
Lite paus i skuggan under ett träd: 
 
 
Vet inte varför det var olika terrasser här uppe, men kungen bodde här för sjuuuukt längesen. Och på den översta terrassen ska matsalen ha varit, så tror de är för alla olika rum. Dock är husen rivna nu, som ni kanske ser.. :) 
 
 
En egen pool hade han!! (Vet inte om de var en pool eller den bara är vattenfylld nu;))
 
 
Några Goa gubbar som ville jag skulle ta kort på dom med min mobil. Och de verkade inte vilja ha bilden men de såg glada och nöjda ut när jag visade resultatet! 
 
 
Slutade aldrig svettas: 
 
På vägen ner, en av australiensarna framför mig. 
 
Boendet på kvällen, låg mitt ute i ingenstans, utsikten från rummet: 
 
Rummet: 
 
En lejon öl på ballen efter lejonklippan idag!
 
Såå långt inlägg och så sjukt många bilder.. har du orkar läsa ända hit, TACK för ditt tålamod, kul att du tog dig tiden! 
 
Händelserik dag, kul!! 
 
Ha det!!
 
//Klara

Mot Sri Lanka!!

Hej!!
Idag vaknade jag genomsvett strax efter 5 på morgonen. Täcket jag hade var så tjockt och ACn verkade inte fungera så bra..
Jag tog en dusch och packade ihop mina grejer i mörkret. Det jobbiga med att bo i dorm är att man inte kan väsnas eller tända lampan när man vill(vilket ifs många ändå gör..).
Jag sprang bort till Seveneleven när jag checkat ut och köpte en toastie och en banan att ha lite senare. Hade bokat en bil att härma mig kl 6, men trodde det skulle vara många olika hostel med där, för en taxi kostade det trippla. Det kom en bil som liknande en taxi och hämtade upp mig och en irländsk kille från samma hostel som skulle med samma plan till Kuala Lumpur. Vi snackade och hängde på flygplatsen. Jag hade tänkt köpa lite souvenirer på flygplatsen men den var så liten. Hade bara 3 gatear och fanns i princip ingenting att köpa, förutom 5 pack kylskåpsmagneter.

Vi bordade planet ganska långt innan och sen satt alla bara och väntade. Flyget från Krabi till Kuala Lumpur tog ca 1.5h. Där hade jag sedan ca 4h på mig att hämta mitt bagage och checka in det igen.

Jag skyndade mig till bagagebanden för att snabbt komma ut, visste att flygplatsen var väldigt stor. Jag letade reda på avgångar och när jag tagit mig dit såg jag inte mitt flyg på tavlan. Som tur var frågade jag en i informationen och han berättade att det var en annan terminal(han sa flygplats så blev först sjukt rädd. Hade dubbelkollat så det var samma flygplats!!). Jag fick ta ett tåg en hållplats till den andra terminalen. Där hittade jag mitt flyg och check in. Det tog så lång tid för alla att checka in. Kön var inte ens lång men ändå stod jag där i ca 40 min.

Tillslut fick jag checkat in och gick vidare till passkontrollen. Där var mer folk och allt gick så sakta där med. När det var 10 min kvar till boarding var det fortfarande ca 10 pers framför mig. Jag hade ingen aning om hur långt det var till gaten så började bli lite stressad.

När jag väl kom in var jag tvungen att ta en till pendel till där min gate var. Som tur var kom tåget nästan direkt och jag hann till gaten. Den öppnade tiden det stod på boarsingpasset men när jag kom dit hade ändå väldigt många gått in.
Väl inne i gaten käkade jag lite chips jag hade kvar i väskan sen gårdagen. Hann inte köpa någon mat eller dricka.

På flygplanet ingick som tur var mat och jag fick Butter Chicken och lite fruktsallad. Det var inte mycket mat men det var gott iaf. Flyget tog ca 3.5h. Jag började kolla på en Sri Lanka film för att få en uppfattning om hur människor är här, men den var väldigt dåligt gjord och det kändes verkligen som de övat in alla repliker och sa dem onaturligt. Jag fortsatte ändå kolla på den men blev väldigt trött efter maten och sov mesta tiden. Hade tur och fick två säten för mig själv!!

I Sri Lanka flög jag till huvudstaden Colombo. På flygplatsen plockade en förare upp mig från företaget Pearl Lanka. Han heter Fernando och är min förare för 5 dagar!

Vi körde till Negombo där han visade runt staden lite. I Negombo bor många kristna, men han berättade att det även är muslimer, buddhister och hinduer här. Det fanns många olika kyrkor/tempel för de olika religionerna. Vi körde förbi några och det var väldigt fina!
Vi körde ut mot vattnet där det var ett gammalt fort som var byggt flera hundra år före Kristus. Fortet var idag ett fängelse och på en stor gräsplätt med bara lite taggtråd omkring kunde man se sjukt många killar spela fotboll. Jag trodde först de bara var några som hade träning, innan han förklarade att det var ett fängelse. Det såg inte så svårt ut att rymma.. Men de har kanske vakter med vapen som står gömda någonstans.

Kusten här var inte så bra för att bada, men det var väldigt många fiskare här! På en stor sandplätt på marken låg massa svarta presenningar. Under dessa var det torkad fisk. På dagen tog de bort preseningen och soltorkade fisken, men på natten skyddade de den. Förstår inte riktigt hur de kan torka fisken så.. för det var såå många fåglar där, och runt omkring gick hundar och katter. Såg ju ifs inte det på dagen utan de hade hunnit lägga presenning för när vi kom dit.

Vi körde vidare och kollade i staden och sedan körde vi mot hotellet. Jag var så trött och hungrig. Trött vet jag inte varför för jag sov en del på planet.. Men hungrig för att jag bara ätit en toastie, lite chips och chasew och en liten portion flygmat på hela dagen. Klockan var runt 17.30 när vi tog oss mot hotellet och det tog 40 min dit.

När vi kom fram blev jag så paff. Det var ett så fint hotell, visste inte riktigt hur jag skulle beté mig.. en man kom med en vagn och tog mitt bagage till rummet. Väl där blev jag så nervös för jag visste inte hur mycket dricks man skulle ge.. han stod och väntade på att få och frågade när jag skulle åka i morgon. Jag blev nervös så jag sa "sex, nej sju.." varpå han säger "ah var det inte runt 8?". Haha samtalet fortsatte en stund med att jag sa fel hela tiden. Sen gav jag han 100 Sri Lankan rupee vilket jag inte vet om de ens är ok att ge..

Jag kom in på rummet och det var så fint, med tv och egen balkong och fräsch dusch. Jag kollade vad det kostade att beställa mat på rummet, för de var ingen restaurang förutom hotellets i närheten. Hotellet låg ganska öde.
Jag var vrålhungrig så jag ringde room-service för första gången tror jag?!
Jag beställde både en pizza och en macka och en lemonad att dricka. Det tog ganska lång tid innan maten kom och jag blev lika nervös när han tillslut kom med brickan. Han bar den på axeln som de gör i filmer. Han frågade om det var 2 pers eller bara jag.. Haha jag hade beställt 2 huvudrätter.. Men båda till mig.

När han skulle gå lät jag han bara gå utan dricks för jag frågade om jag skulle betala nu eller sen och han sa sen. Sen såg jag att det kostade mer än bara för maten så de måste lagt på någon peng för att han skulle gå hit med det (hoppas det iaf).

Jag käkade i sängen samtidigt som jag kollade på animal planet. Det var faktiskt riktigt kul att kolla på TV igen, det var ju ca 2 månader sedan.

Jag orkade inte äta upp allt.. pizzan var lite större än jag trodde. Jag tog en lång go dusch innan jag gick och la mig. Sängen var såå skön!!

På flygplatsen I Krabi(Thailand) kunde man köpa kylskåpsmagnet med Singapore på.. vet inte varför man skulle vilja göra det?

 Flygmaten som var god men inte så mycket.

 
Från flygplanet i höjd med molnen:
 
I taxfreen i Sri Lanka kunde man köpa allt möjligt, som tex kylskåp och tvättmaskin.. Haha kanske bra för de som bor här men lite svårt att frakta hem för en annan.
 
Körde in i Negombo: 
 
Fängelse vid kusten, man ser porten till fängelset i den gamla porten till vänster:
 
Här hade det fotbollsträning.. eller var i fängelse.. eller både och: 
 
Där de torkade fisk: 
 
Rester som hundar o fåglar mumsade på: 
 
Körde förbi ett fint tempel!
 
På väg till hotellet, här kan man också sitta: 
 
På hotellet där de körde min väska på en guldvagn!!
 
Rummet, den sägen.. inte sovit så skönt på jag vet inte hur länge.
 
Room service och animal planet, beställde så mycket för det var billigt och jag var så hungrig. Klarade inte äta upp allt :(
 
Är lite rädd för att jag ska åka bil lite för mkt och bara se saker från fönstret.. Men han sa att jag bara kunde be honom stanna om jag ville ut och kolla på något. Får se hur det är att ha en privatförare så många dagar!!
 
Än så länge är Sri Lanka väldigt fint!
 
Ha det!! 
 
//Klara 

RSS 2.0