DAG 7: Världens högsta obervatiorium

Hej!!
Började dagen med att ta mig till People Square där jag satte mig och åt frukost. People Square är ett parkområde och Pavel, den tjeckiska killen, hann även på båt-turen berätta att i den parken går föräldrar runt med information om deras barn för att hitta personer som de kan gifta barnen med.. Barnen är inte med där, eller döttrarna vet jag inte är med men vet inte om männen är där. Sedan fixar föräldrarna tex en middag och säger att de ska träffa några vänners vänner som de inte träffat på väldigt länge, och bjuder med dottern. Jag vet inte om detta till 100 procent stämmer, men iaf 2 pers jag träffat har sagt det. Nästan som en dejtingapp i riktiga livet fast att mamma och pappa skulle välja vem jag ska på dejt med.. kanske spännande? ;) 

Idag skulle jag göra ett nytt försök i att åka upp och se staden från ovan, jag bestämde mig för att jag betalar för det denna gång. Det fanns 3 skyskrapor bredvid varandra och en av dem hade världens högsta obeservstionsdäck. Jag tänkte först bara ta den billiga skyskrapan där man inte kommer lika högt upp(men ändå väldigt högt). Jag gick på stråket vid vattnet som kallas The Bund och funderade på hur jag skulle göra. Det var även här baren från igår var.

När jag gick där var det två Kinesiska tjejer som bad mig ta kort på dem. När jag hade gjort det började de prata med mig på knagglig engelska och berättade att de var från centrala Kina. Sen sa de att vi skulle åt samma håll och följde mig. Men precis när vi började gå kom en polis fram och sa något till tjejerna och föste mig bort från dom. Han pekade på dom och skakade på huvudet. Jag tror han sett dom innan eller visste vad för fuffens de skulle köra. Glad att polisen sa till dom och jag hade alla mina saker i behåll!

Jag hade egentligen lite smått panik för vilket höghus jag ens skulle åka upp i för det är så sjukt högt. Rädd för höjder började jag överväga om jag ens skulle upp, till vilken nytta om jag blev livrädd där uppe?! Tänk vad lång tid hissen skulle ta med!!
Men bästa KBT- behandlingen är ju att utsätta sig för det.. så jag kom fram till att är jag så nära världens högsta observatorium, då känns de dumt att åka upp i ett annat torn..
Sagt och gjort! Det var som tur var inte så mycket folk där, vilket gjorde det lättare och mindre klaustrofobiskt. Hissen upp är världens snabbaste hiss som åker i 18m/sek, så de gick snabbt att komma upp, även om det var 118 våningar upp. Observationsdäcket var 546m över marken och själva byggnaden är totalt 632meter hög. Det var helt sjukt var högt det var! Man såg såå långt och från att tro att staden var några skyskrapor(men ändå väldigt stor), förstod man HUR stort Shanghai är. Det var hus så långt man kunde se åt alla håll. Det sköljde över mig med rädslor då och då och då ville jag inte vara nära kanten(även om det var fönster). När jag inte var rädd stod jag bara och tittade och ville knappt ner för det var så häftigt, sen sköljde en rädsla över och jag ville bara ner. Så gick de fram o tillbaka, det var hat-kärlek till att vara där uppe. Jag ville stanna men samtidigt ville jag inte vara där.. :)
Precis när jag bestämt mig för att åka ner igen, ser jag FÖNSTERPUTSARE UTANFÖR FÖNSTRET I EN LITEN WIRE-HISS!! Det var det sjukaste jag sett. I New york såg vi några som putsade på vissa hus, men så här högt upp har jag aldrig varit med om!! Jag var verkligen inte avundsjuk på deras jobb, men de såg glada ut när de såg oss titta och ta kort. Jag fick nästan själv svindel för deras skull.. Verkligen coola killar!!
Jag gick sen till en trädgården jag letade efter igår, men den visade sig vara stängd. Bredvid där var det ett område med fina hus och många småaffärer. Det var häftigt där inne och kul att sett men det lockar inte mig att shoppa loss där.
Sen gick jag runt i Shanghai och tog mig sakta tillbaka till hostellet.
Har ätit gott idag och haft en bra dag med mycket promenad, ca 30 grader och strålande sol. De är dock duktiga på att ha träd/skugga typ överallt!
Kvällen ägnades åt att kolla upp grejer inför morgondagens flygresa och även dagstur till "Kinesiska Venedig". Det gick sådär eftersom Internet fungerade dåligt.

Här kommer lite bilder från idag!

Frukost i People Square, friterat bröd med typ en köttbulle innuti:

 
The Bund åt ena hållet: 
 The Bund åt andra hållet:

Skyskraporna i dagsljus från The Bund: 

 

Utsikten åt ena hållet uppe i Shanghai Tower:

 
Helt sjukt att se skyskrapor ovanifrån:
Och här har vi en av hjältarna: 
De fina husen där det var småstånd i: 
 
Åt någon slags crepes med denna frukten i. Smakade liite som cocos så vågade inte äta så mycket. Senast jag åt färsk cocos var i Worcester när käkarna/kinderna svullnade upp så jag såg ut som en hamster..

//Klara

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0