DAG 4: Kinesiska muren

Hej!
Gick upp tidigt idag med (6.00)! Ville hitta frukost innan jag skulle åka på tur till Kinesiska muren. Efter lite pekande och showade hittade jag tillslut mat som jag kunde ta med mig till hotellet.
När tourbussen kom blev jag näst intill överlycklig över att det bara var 5 pers i bilen. Tänkte att detta var ju en bra tur med lagom mycket folk. Vi kör såklart sedan och ska byta till en minibuss(det var ju för bra för att vara sant). När bussen är full kommer guiden och berättar att hon är guide för vår och en till buss.. Ca 25 Pers ska på turen tillsammans. Det tar ett tag innan vi kommer ut från staden och när trafiken släppt kör vi i ca 1h innan det är kissepaus. Tillslut (ca 3h senare) kommer vi fram till där vi ska börja gå muren. Vår tur startade i Jin Shan Ling. Till en början var det inte så många turister, bara vi från bussen (och 25 pers spreds snabbt ut). Så häftigt att komma upp på muren! Muren gick sick-sack och upp och ner, men efter varje jobbig uppförsbacke var det bara vända sig om och se på utsikten så glömde man hur jobbigt det var. Jag tyckte nästan nedförsbackarna var värst, det var höga och smala trappsteg och knappt något att hålla sig i. Så häftig upplevelse och även om bilderna är häftiga är det ÄNNU mäktigare i verkligheten. Den sista delen vi gick var det allra minst turister på och den var även finast. Den var inte renoverad och trapporna till torna var sönder på sina ställen så de låg bara stenar i en hög man fick försöka klättra på. Efter vi hade gått på muren väntade vi in alla innan vi gick till bussarna. Vi som väntade trängdes i skuggan på muren. Sedan åkte vi och åt mat alla tillsammans på ett ställe nära muren. Vi fick massa smårätter på borden också delade man av dem. Det var gott men vissa rätter var väldigt starka. Jag snackade med lite folk på bussen men lyckades även sova en sväng. Man blev ju dödstrött efter att ha varit ute i solen så länge och svettats.
Kinas nationaldag är om ca 2 veckor (1 oktober) och de har börjat med massa förberedelser inför detta. De har därför stängt av många vägar i stan och bussen släppte oss alla därför vid en tunnelbanestation precis utanför stan. Han släppte oss vid en refug mitt i vägen (vilket verkar vanligt, att de bara stannar intill kanten eller vid en refug). Vi gick alla till tunnelbanan och efter jag åkt hem och duschat skulle jag åka och träffa två kanadensare och en spanjorska som jag träffade på turen. Jag gick och testade alla uppgångar till tunnelbanan vid mig men allt var stängt pga förberedelserna för nationaldagen. Jag försökte få tag på en taxi men gav tillslut upp och tog mig tillbaka till hotellet. Där frågade jag receptionisten om vad det är som händer, varför alla vägar är avstängda. Han visade en film där det körde pansarvagnar på vägen, vet inte om de ska transporteras till himmelska fridens torg där det verkar vara något stohej, eller om det bara var en parad. Spanjorskan jag skulle träffa ska även hon till Shanghai i morgon så vi sa att vi kan höras i dagarna och ses då istället!
 
Det gjorde inget att det var 25 pers på turen, för man hade alltid någon att prata med på muren, snackade med en del olika och det var roligt att träffa lite folk igen, som förstod engelska ;) 
 
Jag åt förresten världens äckligaste dumplings idag.. inte alls lika goda som de jag åt igår. Vet inte om de var fyllda med vitlök eller vad det var för stark smak.. men fick t.o.m lämna några för jag inte kunde äta upp.
 
Här kommer lite bilder från dagen!
 
 
Det var fullt med bäfisar på muren, vet inte varför de trivdes så bra där men de flög omkring överallt. Gräshoppor och gigantiska getingar fanns det med. Sedan hittade vi några ödlor där muren var gammal och även en bönsyrsa(som jag sett i böcker när jag var liten och hatade för den såg så äcklig ut..) som jag "äntligen" fick se på riktigt ;) 
 
 
//Klara

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jätte kul att läsa! Pussa 😍

Svar: Vad bra ;) pussa!!
Klara Albertsson

2019-09-22 @ 19:55:39
Postat av: Anonym

Åh vilka härliga minnen det väcker! Såå kul att du fick uppleva dem ’rätta’ delen av muren med !! 😃👍🏽

Svar: Ja så häftigt det var, glad att jag åkte till muren, även om det inte var lika länge som ni var där! 😊
Klara Albertsson

2019-09-22 @ 20:19:25
Postat av: Lars Albersson

Kul Klara samma mur som vi jick på ha de gott Morfar

Svar: Ja så häftigt!! Ses snart, kram!
Klara Albertsson

2019-09-22 @ 20:48:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0