DAG 49: Batu Caves och marknader

Hej!!
Idag gick jag upp vid 6 för att halv sju åka till Batu Caves. Det är några väldigt färgglada trappor och hinduiska tempel. Precis när jag skulle lämna hostelet vaknade en kille som heter Jonathan från USA. Han ville gärna följa med så vi åkte dit tillsammans. Jag hade hört att de var minst folk tidigt på morgonen och att det brukar vara så många apor där. Jag hade inte ens kollat när solen skulle gå upp.. men den hade precis gått upp när vi kom fram. Vi tog en Grab dit. En Grab är som en taxi av privatpersoner där du kan beställa en bil genom en app. Personerna som kör är personer man kan lita på och de finns även en knapp som heter emergency man kan trycka på om man känner sig osäker i bilen. Man kan följa vägen man åker i appen och kan då se om föraren kör ett annat håll än vart man ska. Det är väldigt vanligt att använda de i Asien över lag.

Vi var nästan ensamma vid trapporna som leder upp till några grottor. Vi tog lite kort och gick sedan upp 272 trappsteg. De var väldigt fint och färglatt där. Inne i grottorna fanns fler tempel och några fler trappor.

Vi var klara där efter mindre än 1h och åkte tillbaka till hostelet. Där var det dags för frukost och jag åt samma som igår: rostat bröd med jordnötssmör och en skål mjölk och flingor.

Efter frukosten var klockan bara 9 och shoppingcentret där mina shorts var hade inte öppnat än. Jag gick och la mig igen och somnade bums. Vid 10 vaknade jag igen och jag och Jonathan(kallades John) gick till köpcentret. Jag ville gärna köpa en ny bikini då min är urtvättad och inte så bra för den åker ner hela tiden..

På vägen till shoppingen gick vi förbi Starbucks och jag köpte en is-kaffe igen(de är så gott när det är så varmt, har aldrig gillat de innan). När vi var inne på Starbucks började det tjuta högt och de låste alla dörrar. Jag fick min kaffe och blev utsläppt men Jonathan fick vänta ett bra tag. Det visade sig vara en brandövning. Vi förstod dock inte varför man skulle bli inlåst om det nu var brand.. Känns väldigt farligt?!

Vi kom båda ut i alla fall. Det var en busshållplats precis utanför och en gratis-buss kom precis när vi gick förbi. Vi tog bussen till köpcentret som låg vid Petronas towers.
Jag gick och köpte mina shorts och vi gick sedan till H&M där jag hittade två nya bikinis. Jonathan ville köpa en ny klockrem så vi gick och köpte det.

Efter det gick vi hemåt och hittade ett lokalt lunch-ställe på vägen där det var så mycket folk. Det var så billigt där så vi fattade först inte att priset var för 2 pers. Det kostade 13 Malaysian Ringgit som är ca 30 kr(för två!!).

Jag vilade lite på hostelet och berättade sedan för Jonathan att jag ville gå lite själv. Han var väldigt trevlig men lite för mycket. Det var lite jobbigt att säga att jag ville vara själv för han verkade väldigt osäker på sig själv. Jag tänkte dock att jag måste tänka på mig själv och såg mer fram emot tid med mig själv.

Jag åkte sedan en Grab till ett annat köpcentrum. När jag gick där knackade någon mig på armen. Jag vände mig om och såg en tjej som heter Sarah. Hon jobbade på stället jag bodde på på Koh Rong i Kambodja. Jag blev såå paff över att träffa henne där!! Hon var lika förvånad över att se mig där. Hon var där med sin kompis och kollega(Esther) som också hade jobbat på boendet. De hade sagt upp sig för att fortsätta resa. Jag hade iingen aning om att de hade åkt hit. Vi bestämde att vi skulle höras senare och försöka ses.

Jag åkte vidare med en Grab till en kinesisk del av stan "Chinatown". Känns som de alltid finns en kina-del i alla större städer? Där var det en stor marknad och jag gick runt där ett tag. Jag hittade en fin färgglad klänning som jag köpte.. även om jag inte kunde pröva den. Ganska nära där låg en "Central Market" som jag gick och kollade på. De var också många små stånd och jag köpte ett par örhängen och en kylskåpsmagnet (vad jag shoppar?!?).

Det regnade ganska mycket (men ändå 32 grader varmt..) Så jag tog ytterligare en Grab till en matmarknad. Chauffören (och många av de andra Grabsen jag hade tagit) gav mig så mycket komplimanger. Han sa att han aldrig sett en så vacker tjej. Han ville åka till Sverige för att hitta en äldre version av mig. Det var väldigt mycket trafik och istället för 10 min tog resan närmare 1h. Vi pratade mycket och han frågade om jag hade hittat Mr. Right ännu. Haha det hade jag inte men jag berättade att jag letade efter en Steven ;)
Han var väldigt rolig och jag kände inget obehag utan fick mer en riktig ego-boost för självförtroendet.

Jag hoppade av vid marknaden och gick först ett varv för att se vad jag ville ha. På ett ställe hade det väldigt många grillspett. Jag köpte några som de friterade på plats. Det var väldigt gott!! Jag gick sedan vidare och såg att de hade Banh Mi, den vietnamesiska baguetten som var så god. Jag har tänkt mycket på den baguetten och haft lite cravings efter den.. Så jag köpte en! Den var inte lika god som i Vietnam men ändå väldigt god.

Jag gick ut från matmarknaden och hittade en mer kläd-och-pryl-marknad. Efter jag gått runt där och pratat med försäljarna(som var så skojiga och trevliga) stod jag för att fundera ut hur jag skulle komma till hostelet.
Då kom en kille fram och började prata med mig. Han var från Jordanien och studerade här. Han ville få med mig att dricka öl men jag skulle tillbaka till hostelet. Samma här var det absolut inget obehag utan bara kul att han kom fram.

Det var så mycket trafik för att de nyss regnat(vet ej varför de blev mer trafik när de regnade) så jag försökte gå till ett ställe med mindre trafik för att beställa en Grab till hostelet. Jag stod utanför en restaurang och försökte hitta en Grab, då sa kyparen att jag kunde sätta mig ner hos dem och vänta om jag ville. Eftersom jag hade matkoma var det skönt att sitta ner.
När jag satte mig började en kille på bordet bredvid prata med mig. Samma här var första frågan: vart kommer du ifrån? Jag sticker verkligen ut här! Känns som de är fler som kollar/pratar med mig än i övriga Asien och Kina.

Jag tog en kaffe med killen som hette Omar och var från Egypten. Han var eldslukare och jobbade oftast i Thailand. De var väldigt roligt att prata med honom och höra hur hans liv var.
Jag bokade sedan en Grab när trafiken lättat och åkte hem till hostelet.

I Sverige är jag en helt vanlig tjej och sticker inte ut så mycket, där känner man lite folk man springer på då och då.
Här trodde jag att jag skulle vara helt anonym.. Så träffar jag Sarah och Esther och jag blir sedd överallt. Det är så konstigt men alla är så trevliga så det är bara kul!

Jag hängde på hostelet och snackade med en tjej som bodde där som jag snackat en del med innan. Hon heter Grace och är från Indonesien. Sarah och Esther skrev att de var väldigt trötta så vi bestämde att vi skulle ses i morgon istället. Klockan sprang iväg och vid midnatt var jag hungrig igen och köpte nudlar och värmde på hostelet. Det var väldigt gott.

Jag skulle egentligen checka ut i morgon och åka till Malaka som är en stad ca 2h söder om Kuala Lumpur. Jag valde dock att istället stanna en dag till här.

Batu Caves: nästan inget folk och såg inte en enda apa!!
 
 
De är så färgglatt!!
 
 
 
Inne i grottan: 
 
Utsikt från trapporna:
 
Ett färgglatt tempel till vänster, så fint!
 
På väg till shopping:
 
Lunchen på lokala-stället (dumplingsen var inte goda men resten var mums!!): 
 
 
På köpcentret köpte jag väldens godaste choklad"bakelse". Det var en turkisk bakelse och den var såå god. Lite seg utsida och så krämig innuti.
 
I Chinatown: 
 
Central market: 
 
Matmarknaden Jalan Alor:
 
Halva ståndet av grillspett (de var såå många): 
 
Mina spett, bläckfisk, broccoli, tofu och svamp. Svampen ser lite läskig ut med "trådarna" men den var såå god!
 
Banh mi'n: 
 
Börjar bli mörkt vid 19: 
 
Vilken dag!! Hunnit med så mycket, träffat "bekanta" och få världens ego-boost!!
 
Ha det bäst!! 
 
//Klara 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0